Dogodilo se zagušenje, stvara se turistički teritorij koji je nezanimljiv i nekoristan

Autor: PD i VL native tim , 12. lipanj 2019. u 21:59
Hrvoje Bota, direktor tvrtke Održivo d.o.o./Miranda Cikotić/PIXSELL

Puno je primjera novih objekata za čiju se izgradnju ponovo koriste prirodni materijali poput konoplje, slame ili drveta.

Izazovi na području zaštite okoliša naših turističkih mjesta danas su sveprisutni. Kako bi se zaštitila destinacija te zajamčio napredak gospodarstva i lokalne zajednice, sve se više oslanjamo na razvoj održivog turizma koji predstavlja po svojoj definiciji učinkovito trošenje prirodnih resursa uz brigu za okoliš, društvo i gospodarstvo. U tako integralnom planiranju objekta u svrhu zaštite okoliša sve je važno, krenuvši od toga kako je kuća postavljena, od kojih je sve materijala izgrađena i kakav će ekološki otisak imati.

Važna je naravno i  infrastruktura – je li ona održiva ili ne, te u konačnici je li kuća pasivna ili koristi puno prirodnih resursa za održavanje.

“U tom procesu održivog razvoja i brige za okoliš, društvo i razvoj gospodarstva, ključna je i svijest građana koja se postepeno budi i razvija te “putuje” od sjevera prema jugu. Puno je primjera novih objekata za čiju se izgradnju ponovo koriste prirodni materijali poput konoplje, slame ili drveta. Također, koriste se i stara, ponekad zaboravljena zdanja kako bi se pretvorili u održive objekte. Ali treba i vremena i rada da ta navika nađe put do obale”, smatra Hrvoje Bota, direktor tvrtke Održivo d.o.o. Kada je odlučio osnovati tvrtku, cilj mu je od početka bio ponuditi stručna znanja,  stručnu edukaciju i pomoć za realizaciju spomenutih održivih projekata – od onih urbanističkih za zelene naselja, održivih kampova pa sve do dizajna vrtova i okućnica te ekološki održivih farmi.

“Objekti koji su u potpunosti samo održivi, što znači da nema plaćanja režija, zahtijevaju veća ulaganja u tehnologije i materijale koje iskorištavaju pasivne mjere i prirodno održive izvore energije kako bi se dobio jedinstven objekt u kojem se čovjek dobro osjeća, a i koji je ekonomski isplativ”, ističe Bota te dodaje kako je primjetan veliki potencijal za razvoj turizma za osviještene turiste koji žele prije svega uživati u predivnoj prirodi, ekološkoj gradnji i hrani te miru i opuštanju.  “Mislim da će se morati promijeniti naša svijest ako želimo preživjeti na ovoj planete i ići naprijed kao društvo u suživotu s prirodom i u skladu s prirodnim načelima.

Svi su se prebacili na turizam zbog zarade, nema druge proizvodnje i sadržaja. Došlo je do zagušenja i infrastrukture. Stvara se turistički teritorij koji je nezanimljiv, dosadan i nekoristan. Izražena je i sezonalnost – radi se samo ljeti, zimi se uživa. Izgubila se vitalnost lokalnog stanovišta kreativnih industrija i ostalog, i to je jako velik problem”, naglašava sugovornik i napominje kako su stanovnici pojedinih gradova na obali frustrirani jer su svjesni da turizam donosi i dobre i loše posljedice.  Stoga je njegova velika želja da se poštuje održiv razvoj, uravnoteži primarna i sekundarna proizvodnja i da turizam bude samo dio cijele priče, a sve ostalo primarno posvećeno lokalnom stanovništvu koje ima legitimno pravo odlučivati o upravljanju i planiranju prostora.

New Report

Close