Dodijeljeni vinski ‘Oscari’ u Hrvatskoj: Evo tko su pobjednici

Autor: Marta Duić , 07. ožujak 2020. u 15:12
Foto: Rene Karaman

Kao i dosadašnjih godina, organizatori žele da se priča o hrvatskim vinima i iznimnim vinarijama čuje i u svijetu.

U sklopu ovogodišnjeg petog Vinart Grand Tasting koji se tradicionalno održava prvi vikend ožujka u zagrebačkoj Laubi, u petak navečer dodijeljene su nagrade Vinart godišnja postignuća . Riječ je o nagradama, svojevrsnim vinskim Oscarima kojima se odaje priznanje najboljima u hrvatskom vinarstvu. Žiri sastavljen od eno-gastro novinara dodijelio je priznanja najboljim vinarijama po regijama, osobi godine, zaslužnicima koji su zadužili vinarstvo u Hrvatskoj i trgovcima vinom.
Titule zaslužnika odnijeli su Moreno Degrassi, Gianfranco Kozlović, Ivica Matošević i Ivo Skaramuča. Za webshop godine priznanje je dobio Vrutak, od vinoteka Vivat Fina vina, distributerom godine proglašeni su Miva i Mohor, a od supermarketa priznanje je odnio Interspar. Vinarije godine su Korak, Galić, Stina, Coronica, a osoba godine Boris Šuljić iz Boškinca na otoku Pagu.

Krema vinske scene

Sajam je i ove godine okupio kremu vinske scene i to čak 120 vinarija, a osim u Laubi posjetitelji su imali priliku upoznati neke od najboljih hrvatskih vinarija kroz vertikalna kušanja i predstavljanja na radionicama koje su se održale 28. i 29. veljače te 4. i 5. ožujka u Kongresnom centru Forum.
Vinarija Korta Katarina koja je revolucionarizirala pristup sorti pošip uvodeći kombiniranu vinifikaciju u kojoj je manjinski dio odležao u drvenim bačvama, a većinski u inoksu na vlastitom talogu. Kroz vertikalno kušanje koje su vodili autorica vina, enologinja Nika Silić i sommelierski prvak Siniša Lasan pokazali su novo lice pošipa, sve popularnije i traženije bijele sorte.

Iz kolijevke graševine, Kutjeva tamošnja najveća vinarija Kutjevo d.d. donijela je arhivska vina kojima su pokazali potencijal ove sorte. Osim pjenušca i vrhunskih graševina iz premium linije premijerno je predstavljena i macerirana graševina iz 2017.godine, a na kušanje su donijeli i  vina iz 1963. i 1985.godine te ledenu berbu 2009.godine.

Vinar Ivan Damjanić iz Fuškulina nadomak Poreča na radionici je pokazao zašto i kako je njegova vinarija izrasla je u jednu od vodećih istarskih vinarija kad je u pitanju kvaliteta, a osobito kad su u pitanju bijela vina. Kroz 12 vina upoznao je publiku s Malvazijom i Malvazijom Akacija i time pokazao kako i ova sorta ima itekako velik potencijal za čuvanje. Uz to, premijerno se kušao i Clemente bijeli koji će kroz dva tjedna biti spreman za tržište.
Strani novinari u gostima

Kao i dosadašnjih godina, organizatori žele da se priča o hrvatskim vinima i iznimnim vinarijama čuje i u svijetu pa su Vinart Grand Tasting na poziv organizatora ove godine posjetili predstavnici Decantera, Wine Enthusiasta, The Independenta, The Wine Bible, The World of Fine Wine, The Drinks Business.

˝Iz godine u godinu brinemo o kvaliteti sadržaja, poslovnoj atmosferi te cjelokupnom iskustvu, a osim domaćoj publici i ugostiteljima želja nam je pokazati bogatstvo hrvatske proizvodnje vina uglednim vinskim poznavateljima, te tako polako pozicionirati Hrvatsku na vinsku mapu svijeta. Uložili smo puno da ovdje okupimo važne stručnjake i sigurni smo da će riječ o hrvatskim vinima odjeknuti u svijetu˝ objašnjava autor projekta Saša Špiranec.

Komentirajte prvi

New Report

Close