Dodatni kapaciteti LNG terminala kreću od 2025./2026.

Autor: Marija Brnić , 17. travanj 2023. u 13:23
Dodatnim modulom za uplinjavanje bit će osigurano gotovo udvostručenje kapaciteta LNG terminala/N. Pavletić/PIXSELL

Ugovorom kojeg su u Omišlju potpisali predsjednik LNG Hrvatska Hrvoje Krhen i direktor prodaje norveške tvrtke Wartsila Gas Solutions Kjell Ove Ulstein.

Prošle godine zacrtan projekt povećanja kapaciteta krčkog LNG terminala kreće i u konkretizaciju upravo zaključenim ugovorom za isporuku dodatnog modula za uplinjavanje, vrijednog gotovo 23 milijuna eura.

Ugovorom kojeg su u Omišlju potpisali predsjednik LNG Hrvatska Hrvoje Krhen i direktor prodaje norveške tvrtke Wartsila Gas Solutions Kjell Ove Ulstein, osigurat će se novi modul čijom će ugradnjom na brod LNG Hrvatska biti osigurano gotovo udvostručenje kapaciteta LNG terminala.

S dodatnim modulom kapacitet uplinjavanja će se podići do 700.000 kubičnih metara plina, odnosno na godišnjoj razini omogućit će isporuku 6,1 milijardu kubičnih metara.

Angažman norveške tvrtke Wartsila Gas Solutions nastavak je suradnje jer je ona proizvođač i postojećeg sustava za uplinjavanje na brodu LNG Croatia. Tehnologija ostaje ista, zbog čega nisu potrebne studije utjecaja na okoliš, što će i ubrzati projekt povećanja kapaciteta LNG terminala.

Predviđeno je da proizvodnja modula bude završena za 22 mjeseca, te bi trebao biti ugrađen na ljeto 2025., dok bi dodatni kapaciteti bili dostupni s početkom plinske godine 2025./2026. Resorni ministar gospodarstva Davor Filipović prilikom potpisivanja ugovora naglasio je i da će u isto vrijeme biti spremna i plinska mreža.

Plinacro već radi na izgradnji dodatnog plinovoda Zlobin – Bosiljevo. Radovi će, po njegovim riječima, uskoro početi, a očekuju se i radovi na drugim dionicama i interkonekcijama sa susjednim državama. Filipović ističe da u Vladi računaju i na sufinanciranje iz fondova EU za sve dijelove projekta.

Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar očekuje da bi plinovod Zlobin – Bosiljevo trebao biti dovršen 2025. Za novi plinovod prema Sloveniji već je ishođena građevinska dozvola, a s operatorom transportnog sustava u Sloveniji upravo je dogovoren plan aktivnosti.

Ovih dana u Omišlju se očekuje dolazak 60. broda od kada je terminal počeo s radom, a u kojemu je do sada uplinjeno i isporučeno u mrežu više od 4,9 milijardi kubičnih metara prirodnog plina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close