Dobro za odvjetnike, loše za javne bilježnike

Autor: Marija Brnić , 09. siječanj 2017. u 22:00
Potpredsjednica Vlade Martina Dalić /Patrik Macek/PIXSELL

Djelatnost javnih bilježnika uz izmjene u zakonu se namjerava dodatno pritisnuti i smanjenjem javnobilježničke tarife.

Mjere tzv. "regulatorne giljotine" ministrice gospodarstva Martine Dalić, koje je Vlada ovih dana prihvatila, prema procjenama ekonomista, pridobit će pozitivne ocjene potrebne za napredak na ljestvici Doing business Svjetske banke. U paketu od 104 reforme objedinjeno je više područja, a najviše reakcija, negativnih, izazvalo je pojednostavljenje troškova obveze zaštite na radu, koju su "napali" oporbenjaci i sindikati, propitkujući kvalitetu koju će se smanjenjem obveza tvrtkama osigurati za radnike.

Pohvale iz gospodarstva stižu na dio paketa koji predviđa daljnje olakšanje procedura pokretanja obrta ili tvrtki elektroničkim putem, bez obveze korištenja usluga javnih bilježnika. Upravo djelatnost javnih bilježnika reformskim izmjenama koje će se pripremati ove godine namjerava se dodatno pritisnuti i smanjenjem javnobilježničke tarifi, koju se najavljuje revidirati u okviru skorih izmjena zakona o javnobilježništvu, a primjenjivale bi se od početka iduće godine. Iz sektora javnih bilježnika zasad nema javnih reakcija, no neslužbeno se čuje kako im se otvara prostor kompenzacije potencijalnih manjih prihoda novim poreznim pravilima u trgovini nekretninama, u kojima oni umjesto poreznih uprava verificiraju kupoprodaju nekretnina i arhiviraju ugovore, što će i naplaćivati.  

Sektor trgovine nekretninama i dalje iščekuje niža plaćanja ispita za agente, koja su za njih bez uspjeha iz Vlade već više puta tražili od Hrvatske gospodarske komore. Ministrica Dalić dala je zadatak da se ovaj put trošak ispita smanji do konca ožujka. Među ostalim, agencijama za nekretnine olakšat će se i oslobađanjem obveze da dostavljaju izvatke iz registara i druge dokumentacije koje javne institucije već posjeduju. Moguće manje troškove obveznih stručnih ispita i članarina u strukovnim komorama, i to za 30 posto, pozdravljaju i u sektoru poslovnih usluga; revizorima, poreznim savjetnicima i odvjetnicima.

 

Savić

Podiže se percepcija hrvatske kao investicijske destinacije.

Taj je poslovni segment bio izložen brojnim kritikama iz Bruxellesa, pa upravo u njemu slijedi velik broj korekcija, koje bi se uglavnom trebale usuglasiti i provoditi u drugom dijelu godine. Među ostalim, planira se ukinuti minimalnu fiksnu tarifu za izvansudske odvjetničke usluge pravnog savjetovanja, čija je razina postavljena na 250 kuna po satu, što po europskim direktivama narušava tržišno natjecanje. Odvjetnici će dobiti i mogućnost reklamiranja, što dosad nisu imali, no o tome se najprije mora izjasniti Hrvatska odvjetnička komora, koja ima skupštinu u srpnju ove godine.

Kroz reformske mjere provest će se među ostalim i otvaranje mogućnosti prekograničnog pružanja usluga revizije na povremenoj i privremenoj osnovi, ukidanje uvjeta za poslovanje revizora prema kojemu se većina članova uprave mora aktivno služiti hrvatskim jezikom, a revizorima neće moći zabranjivano osnivanje više revizorskih ureda. Više liberalizacije slijedi i za poslovanje autoškola, za koja se predviđa ukidanje dosadašnje prakse ograničenja broja novoosnovanih autoškola po pojedinoj županiji ovisno o procjeni države, pa će ih zainteresirani za tu pružanje te usluge ubuduće moći slobodno osnivati ukoliko ispunjavanju uvjete kvalitete. Ublažit će se i neka druga kruta pravila za poslovanje autoškola, primjerice fiksna regulacija minimalne cijene nastavnog sata, te propisivanje starosti autobusa kao uvjeta da bude korišten za pohađanje vožnje.

Pozitivne najave stižu i online trgovini i elektroničkom poslovanju koje bi Ministarstvo financija uskoro trebalo osloboditi obveze fiskalizacije. Iz strukovnih gospodarskih institucija pozdravljaju najavljene reformske mjere, no ne skrivaju nezadovoljstvo što nisu bili konzultirani u pripremi prijedloga, to više što se za pojedine mjere tek predviđa otvaranje razgovora sa sektorskim institucijama. Analitičar HGK Zvonimir Savić stava je kako će se Dalićkinim akcijskim planom smanjenja administrativnih troškova krenuti prema sustavnom administrativnom i financijskom rasterećenju gospodarstva, kao i podizanju percepcije kao investicijske destinacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close