Dobna granica za povlačenje mirovine iz trećeg stupa dignuta s 50 na 55 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2018. u 09:32
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

“Štednju manju od 10 tisuća kuna građani su mogli povući u cijelosti, ali sad se ukida ta mogućnost.

Promjenama zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, jednim od šest zakona koji čine paket mirovinske reforme, podignuta je dobna granica za povlačenje mirovine iz trećeg mirovinskog stupa s 50 na 55 godina, objavio je u utorak Večernji list.

"U trećem mirovinskom stupu štedi 310 tisuća građana čija se štednja kreće oko pet milijardi kuna. U odnosu na drugi stup, treći stup ima nešto labavije uvjete ulaganja i povlačenja tih sredstava, a najvažnija promjena za treći stup koja dolazi s reformom Marka Pavića odnosi se upravo na povećanje dobi na 55 godina kao prvog uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu", navodi Večernji list.

Pojašnjavaju da su po sadašnjem zakonu, građani mogli tražiti isplatu svoje štednje iz trećeg stupa s 50 godina, s tim što su jednokratno mogli povući 30 posto štednje, a ostatak u ratama, ali ne u razdoblju kraćem od pet godina. Druga je mogućnost da se štednja iz trećeg stupa isplaćuje kao doživotna mirovina te se pribraja iznosu mirovine iz prvog i drugog stupa.

"Štednju manju od 10 tisuća kuna građani su mogli povući u cijelosti, ali sad se ukida ta mogućnost! Trenutačno je u isplati 10.427 mirovina iz trećeg stupa", objavio je Večernji.

Dnevnik ističe i da predlagač promjena navodi da je podizanje uvjeta godina za ostvarivanje prava na mirovinu "u skladu s dugoročnom prirodom i ciljevima mirovinske štednje, kao i s preporukom Europske komisije".

Komentari (5)
Pogledajte sve

moram priznati da samo osoba ozbiljno narusenog mentalnog stanja moze danas uplacivati u bilo koji stup na koji ima ikakav utjecaj hrvatska drzava.

Romel, 04.12.2018. u 12:11
U trećem mirovinskom stupu štedi 310 tisuća građana .

Bez brige. HDZSDP će se pobrinuti za štednju.

mada., 04.12.2018. u 11:26
podizanje uvjeta godina za ostvarivanje prava na mirovinu “u skladu s dugoročnom prirodom i ciljevima mirovinske štednje, kao i s preporukom Europske komisije”

Uvijek kad se nesposobni “reformatori” suoče s kritikama na svoje štetne ideje ponavljaju isti “argument”. Ne samo da je često upitno je li netko uopće nešto zahtijevao, nego je pitanje zašto bi želje nekog činovnika morale biti iznad interesa naroda čije interese navodno zastupaš. Kako se predstavnici drugih država uspiju izboriti za svoje interese?

Drugačije bi se ponašali da su svoje mirovine zaradili radom, lako je eksperimentirati kada si cijeli “radni” vijek uhljebljen na teret poreznih obveznika.

Država ti govori kada možeš uzeti novce koji si sam uplatio…

New Report

Close