Dobivamo strategiju prilagodbe klimatskim promjenama

Autor: Saša Paparella , 05. ožujak 2020. u 21:59
Aktivistica Greta Thunberg imala je bilateralni sastanak s hrvatskim ministrom Tomislavom Ćorićem/ Nikola Čutuk/pixsell

Ćorić je iskazao potporu radu mladih okupljenih u pokretu Fridays for Future, izrazivši posvećenost borbi protiv klimatskih promjena.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić održao je u četvrtak u Bruxellesu, uoči sastanka Vijeća za okoliš, bilateralni sastanak sa švedskom aktivisticom Gretom Thunberg koja je od strane hrvatskog predsjedništva pozvana na sastanak da se obrati ministrima.

Ćorić je iskazao potporu radu mladih okupljenih u pokretu Fridays for Future, izrazivši posvećenost borbi protiv klimatskih promjena.

Istodobno je u Hrvatskom saboru predstavljena Strategija prilagodbe klimatskim promjenama do 2040., s pogledom na 2070. “Klimatske promjene rastuća su prijetnja u 21. stoljeću i izazov za čovječanstvo, upozorio je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mile Horvat, napominjući da je Hrvatska jedna od tri zemlje EU-a koja još nije donijela takvu strategiju.

Državni je tajnik iznio i procjenu troška provedbe strategije. Godišnji trošak Horvat je procijenio na oko 183 milijuna eura.

“To se može činiti velikim iznosom, ali samo dok ga se ne usporedi s ukupnim iznosom godišnjih šteta od klimatskih nepogoda. Te su štete dosad evidentirane u iznosu od 295 milijuna eura godišnje, znači gotovo su dvostruko veće nego što bi bio trošak provedbe mjera iz predložene strategije”, objasnio je državni tajnik Horvat.

Komentari (1)
Pogledajte sve

meni nešto nije jasno to sa co2. Oboružan vrhunskim hrvatskim (srednjoškolskim) obrazovanjem dakle pogledao sam toplinski kapacitet co2 koji je otprilike kao za h20, i apsorpcijski spektar istih i moram reći da mi nije ništa jasno. Ima li neki fizičar u Hrvatskoj da mi objasni?

New Report

Close