Fortenova se rješava Solane, Mladine, ali i mađarskog Fonyodija?

Autor: Jadranka Dozan , 19. svibanj 2021. u 15:56
Približno trećinu poslovnih prihoda 2019. godine Solana je ostvarila unutar grupe/DINO STANIN/PIXSELL

Iz kompanije zasad ne žele komentirati moguće nove prodajne transakcije oko solane, vinarije i punionice vode.

Iako je prodaja Poslovne grupe zamrznute hrane Fortenova grupe Nomad Foodsu “apsolvirana” još prije dva mjeseca, od konačnog zaključenja tu mega operaciju vrijednu 615 milijuna eura dijeli još dovršetak ishođenja regulatornih odobrenja na mjerodavnim tržištima.

Prema najavama, to bi se trebalo riješiti tijekom trećeg kvartala, a u Fortenovi se u međuvremenu nastavljaju i aktivnosti vezane uz dezinvestiranje tzv. non-core portfelja koji je u slučaju nekadašnjeg Agrokora bio doista šarolik, od poliklinike do kina.

Vlasnike, tj. imatelje tzv. depozitarnih potvrda upravljački je vrh Fortenova grupe pri nedavnom predstavljanju rezultata poslovanja izvijestio da su dosad spajanjem, prodajom ili likvidacijom riješene 73 od ukupno 185 investicija i/ili poslovnih udjela.

Pregovori u tijeku

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi tjednik Lider, na pomolu su i dvije nove prodajne transakcije. Tvrdi se da su u tijeku pregovori o prodaji Solane Pag koja bi uskoro mogla završiti u rukama jednog fonda rizičnog kapitala, kao i o prodaji Mladine, pri čemu se u slučaju te Fortenovine tvrtke koja se bavi proizvodnjom vina kao izgledan ili mogući kupac navodi Pago Croatia.

Iz Fortenove te informacije zasad ne žele komentirati. Razgovori i pregovori u pravilu podliježu i diskrecijskim pravilima pa za eventualnu potvrdu dogovora spomenutih prodaja ostaje pričekati.

42

milijuna kuna prihoda ostvarila je Solana Pag u 2019. godini

Isto vrijedi i za još neke tržišne informacije vezane uz prodajne aktivnosti Fortenova grupe. Prema neslužbenim saznanjima Poslovnog dnevnika, već neko vrijeme radi se i na pronalaženju novog vlasnika za punionicu mineralne vode Fonyodi u Mađarskoj. Kao i u slučaju Mladine, tu je tvrtku svojedobno pod svoje okrilje stavila Jamnica.

U Fortenovi su se u pogledu glavnih biznisa i non-core portfelja strateški odredili već poodavno. Solana Pag u toj je podjeli već otprije svrstana u portfelj namijenjen prodaji.

Podaci o njezinu poslovanju u 2020. još nisu dostupni, ali to je poduzeće, primjerice, 2019. ostvarilo više od 42 milijuna kuna prihoda uz nevelikih 1,3 milijuna kuna dobiti, s tim da je to bio osjetno slabiji rezultat nego godinu prije, i to u prvom redu kao posljedica osjetno slabije zime i manje prodaje soli za ceste, dok su kod jestive soli prihodi bili podjednaki.

Približno trećinu poslovnih prihoda npr. 2019. Solana je ostvarila unutar grupe.

Uvertira za veći posao?

Kad je riječ o neslužbenim tvrdnjama vezanim uz prodaju Mladine i Fonyodija, u dijelu poslovne zajednice znakovitim se u prvom redu iščitava Jamnica kao zajednički nazivnik. Ukratko, među poslovnjacima se to smatra kao moguća uvertira za znatno veću operaciju prodaje same Jamnice, odnosno divizije pića.

Pritom valja reći da je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, u više navrata proteklih mjeseci odbacivao spakulacije da je nakon Leda i ostatka Poslovne grupe smrznute hrane iduća na redu Jamnica.

U jednom od posljednjih istupa podcrtao je kako je zbog razine zaduženosti i oslobađanja punog potencijala za razvoj Fortenova bila u situaciji da odluči iz nečeg izaći da bi ostali projekti mogli zaživjeti,a odluka je pala na to da se izlazi iz divizije smrznute hrane, odnosno Leda i Frikoma.

“Ako pogledate lanac opskrbe, kod smrznute hrane su najmanji sinergijski učinci s drugim divizijama koji postoje u Fortenovi”, rekao je Peruško.

A da ne ostane nedorečen ponovio je kako Jamnica zasad svakako nije na bubnju. No, i dalje mnogi u toj tvrdnji jako podcrtavaju riječ “zasad” pa se tako i aktualne spekulacije o aktivnostima u sferi non-core portfelja tumače kao dio priprema i čišćenja za veću operaciju koja bi mogla doći na red u dogledno vrijeme.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa moraju vratiti onaj roll-up kredit s lihvarskim kamatama od 10% . Toliku kamatu ni Todo u najgorim danima nije plaćao. Sve je na prodaju, samo ne žele odjednom objavit.

New Report

Close