Dobili su priliku steći važno iskustvo koje će im pomoći da lakše uđu u svijet rada

Autor: Lucija Špiljak , 08. lipanj 2021. u 22:00
Na završnoj svečanosti projekta/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Mnoge tvrtke studentima su nakon prakse omogućile i stalno zaposlenje, što je još jedan korak više.

Iskustvo zlata vrijedi projekt je na koji je Poslovni dnevnik posebno ponosan jer kroz njega već devetu godinu zaredom partnere poslodavce spaja sa studentima s invaliditetom i studentima slabijeg materijalnog statusa, kako bi im omogućili praksu u renomiranim hrvatskim kompanijama što naposljetku vodi do njihova lakšeg zapošljavanja, ali i senzibilizacije javnosti o izazovima s kojima se suočavaju ove skupine.

Deveta godina i ujedno ulazak u jubilarnu desetu zaokruženi su jučerašnjim svečanim proglašenjem rezultata na kojem je Poslovni dnevnik, s Udrugom za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli, obznanio koji su studenti dobili praksu u tvrtkama AD Plastika, Adria Media, Hrvatska lutrija, Ina, Tokić i Bauerfeind. Partnerima poslodavcima i pokroviteljima uručene su prigodne zahvalnice za izniman doprinos projektu.

‘Ovo je naša zlatna prilika’

Glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević zahvalio je studentima koji su se prijavili te partnerima od kojih su mnogi dio projekta svih devet godina, unutar kojih su dali priliku mladim osobama s invaliditetom da zakorače na tržište rada kao društveno odgovorne kompanije, ali i kao ambasadori zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

“Mladi studenti koji se prijavljuju iz godine u godinu zaslužuju veliko hvala jer i sami postaju ambasadori, pokazujući da osobe s invaliditetom nisu manje vrijedne ili lošiji radnici od drugih, naprotiv, a to je u Hrvatskoj važno kontinuirano isticati.

Mnoge tvrtke studentima su nakon prakse omogućile i stalno zaposlenje, što je još jedan korak više. Premda zbog pandemije koronavirusa projekt nije zaživio u punom obliku, ipak je opstao, a iduće nas godine čeka jubilarka što je sjajno, posebno gledajući rast projekta kroz devet godina na što smo uistinu ponosni.

Matej Antolović, student PMF-a, Vladimira Senčar Perkov, INA – Industrija nafte d.d. i Anita Blažeković, studentica Ekonomskog fakulteta

S udrugom Zamisli smo napravili velike stvari, stoga zahvaljujem svima koji jesu i koji će biti dio ove priče”, istaknuo je Nišević.

Članicu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te predsjednicu udruge Zamisli Svjetlanu Marijon raduje što projekt ulaze u desetu obljetnicu, tim više što je jedinstven u Europi.

“U svakoj prilici ovdje i vani isticat ću projekt Iskustvo zlata vrijedi, kao i svaki sličan projekt kojim smo pokrenuli lavinu ne bismo li pomogli mladima s invaliditetom u uključenju u izazovan svijet faksa i tržišta rada.

Ana Jazić, Hrvatska lutrija i Antonia Bekavac, studentica Pravnog fakulteta

Raduje nas što se projekt proširio i van Zagreba, kao dojmovi studenata s prakse, što daje dodatan polet kompanijama koje vide i prepoznaju da je važno ulagati u osobe s invaliditetom i njihovo znanje. Kako je jedan student rekao – ovo je naša zlatna prilika i hvala vam na tome”, zaključila je Marijon kojoj je Nišević uručio zahvalnicu Poslovnog dnevnika za izniman doprinos projektu Iskustvo zlata vrijedi.

Zahvalnicu je primila i Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, inače generalnog partnera projekta. Tom prilikom zahvalila je Vladimiru Niševiću i Tihani Lešić iz Poslovnog dnevnika te Svjetlani Marijon iz udruge Zamisli na pokretačkoj snazi da projekt zaživi, a studentima poželjela daljnji uspjeh uz novostečene vještine.

Mira Pavić, AD Plastik i Nikola Jug, student Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu

“U Zavodu smo kroz pandemijsko razdoblje imali blag porast zapošljavanja osoba s invaliditetom i porast broja upisanih zaposlenih osoba s invaliditetom. Dio osoba je izlazio, no stalno su u proces zapošljavanja ulazile nove osobe. Vrlo smo zadovoljni što smo unatoč teškom razdoblju uspjeli održati stabilan sustav.

Trenutno imamo gotovo 11.500 zaposlenih osoba s invaliditetom i osoba koje su upisane u očevid zaposlenih osoba s invaliditetom, dakle u pravom radnom odnosu. To je dobar poticaj da i dalje nastavimo s poticanjem zapošljavanja osoba s invaliditetom. U Hrvatskoj postoje obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom, koje se mogu ispuniti na tri načina – da ih se zaposli, da se koristi zamjenska kvota i da se plati naknada.

Može se koristiti i kombinacija sva tri načina. Prošle godine smo radili određene izmjene pravilnika vezane uz poticajnu kvotu koje su stupile na snagu ove godine i veliki je odaziv poslodavaca, posebno što se tiče zamjenske kvote.

Violinmusic4all violinistice Ivana Feljan i Đurđica Šakić uz klavirsku pratnju Marija Penzara i vodstvo Renate Novoselec

Pred nama je veliki put i imamo još puno za učiniti, i država i civilno društvo. Projekti poput Iskustvo zlata vrijedi doprinosi senzibilizaciji poslodavaca oko zapošljavanja osoba s invaliditetom i razbijanja stereotipa da osobe s invaliditetom ne mogu nešto raditi. Važno je naći što toj osobi odgovara, odnosno da se nađe odgovarajuća niša.

Ovdje veliku ulogu imaju projekti koji se provode na lokalnoj i nacionalnoj razini gdje se koriste sredstva iz Europskog i socijalnog fonda koji su doprinijeli izazovima, a tu je i sinergija Vlade RH i svih institucija zajedno s civilnim društvom”, rekla je Damira Benc.

Ema Subotičanec, studentica Filozofskog fakulteta i Maja Toplek, Adria Media Zagreb

Svečano proglašenje svojim su nastupom uljepšale gluhe violinistice Ivana Feljan i Đurđica Šakić, koje su pod vodstvom Renate Novoselec, začetnice projekta Violinmusic4all, odsvirale skladbu O sole mio.

Uslijedilo je proglašenje koji su studenti ove godine u selekcijskom procesu dobili praksu u renomiranim hrvatskim tvrtkama.

Zalog za budućnost

Nikola Jug, student 3. godine Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, praksu će odraditi u tvrtki Ad Plastik. Otkrio nam je da je sretan i uzbuđen radi prakse, a dobrodošlicu mu je poželjela Mira Pavić, izvršna direktorica ljudskih resursa tvrtke.

Maja Fartek, studentica Filozofskog fakulteta i Suzana Tonković, Bauerfeind

U Adria Mediji svoje će vještine brusiti Ema Subotičanec, studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta koju je pozdravila voditeljica ljudskih potencijala Adria Medije Zagreb. Antonia Bekavac, studentica 5. godine zagrebačkog Pravnog fakulteta, praksu će odraditi u Hrvatskoj lutriji, a dobrodošlicu joj je poželjela Ana Jazić, voditeljica Službe za korporativne komunikacije i DOP Hrvatske lutrije.

Suzana Tonković, asistentica predsjednika uprave Bauerfeinda, pozdravila je na praksu Maju Fartek, studenticu 2. godine Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a Vladimira Senčar Perkov, direktorica Ljudskih resursa Ine, poželjela je dobrodošlicu studentici 5. godine zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Aniti Blažeković te studentu Mateju Antoloviću s PMF-a.

Svjetlana Marijon iz Udruge ZAMISLI i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika

Apsolventica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lara Dabić praksu će odraditi u tvrtki Tokić, a pozdravila ju je Lovela Raguž, specijalista ljudskih resursa Tokića. “U biti i svrsi poslovanja Hrvatske lutrije je da bude društveno odgovorna i kada je pokrenut ovaj projekt, prepoznali smo ga i podržali kao nešto što nam je prirodno. Imali smo studente na praksi i vidjeli koliko im to znači radi lijepog i korisnog iskustva, a nadamo se da smo pridonijeli njihovoj budućnosti i daljnjem poslovnom razvoju”, rekla je Ana Jazić.

Na kraju događanja je Dominik Janović, svestrani mladić koji danas radi u Večernjem listu kao kreator native sadržaja, održao motivacijski govor u kojem je poručio mladima s invaliditetom da kao i on budu inatljivi i idu naprijed glavom kroz zid. “Ako zid ‘zašteka’, zovite Svjetlanu Marijon i Poslovni dnevnik da ga ‘probuše’. Važno je da znate da niste sami i da možete na nekoga računati. Možete napraviti sve što želite”, poručio je Janović.

Lovela Raguž, Tokić d.o.o. i studentica Ekonomskog fakulteta Lara Dabić

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close