Dobili novčanu kazna od 1327 eura za pravnu i 265 eura za odgovornu osobu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2023. u 17:07
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

eproduciranjem glazbe putem elektroakustičnih uređaja prekoračena je dozvoljena jačina zvuka.

Grad Dubrovnik će jednom ugostiteljskom objektu u povijesnoj jezgri zbog preglasne glazbe oduzeti javnu površinu na sedam dana, objavila je u utorak dubrovačka gradska uprava, a to je šesti takav slučaj od početka primjene odluke o buci u rujnu 2022.

Osim oduzimanja javne površine, određena je i novčana kazna od 1327 eura za pravnu i 265 eura za odgovornu osobu. U slučaju ponovljenog prekršaja, ugostiteljskom objektu javna površina će se oduzeti na 30 dana, a nakon trećeg prekršaja oduzet će se trajno.

Riječ je o kršenju odluka o ugostiteljskoj djelatnosti i zakupu javnih površina u vezi s razinom buke.

„Gradski odsjek za komunalno redarstvo angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke za ispitivanje razine buke na otvorenom u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljske djelatnosti“, ističu iz Grada Dubrovnika.

Nadzor je proveden u subotu, 20. svibnja ispred pet ugostiteljskih objekata, a za jedan je utvrđena prekomjerna buka.

„Reproduciranjem glazbe putem elektroakustičnih uređaja prekoračena je dozvoljena jačina zvuka, odnosno na javnoj površine ispred ugostiteljskog objekta izmjerena je razina buke 73 decibela, a dozvoljena razina je 55 decibela“, navode iz Grada Dubrovnika.

Odluka o buci primjenjuje se od rujna 2022., kada je oduzimanjem javne površine i novčanim kaznama kažnjeno pet ugostiteljskih objekata. Nakon nedavnog zbora građana povijesne jezgre, odlučeno je kako će, žurnim izmjenama odluka, na javnim površinama unutar povijesne jezgre biti zabranjeno izvođenje glazbe na uređajima s pojačalima.

„Glazba će se moći reproducirati isključivo ‘unplugged’ glazbalima, čime će povijesna jezgra postati prva ‘unplugged’ zona. Svi zvučnici na fasadama će se ukloniti uz zabranu postavljanja novih“, najavili su iz Grada Dubrovnika.

Napominju kako je smanjeno emitiranje buke u povijesnoj jezgri “jedan od bitnih ciljeva Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, prvog dokumenta takve vrste u Republici Hrvatskoj, a čije se odredbe uvelike primjenjuju”.

Komentirajte prvi

New Report

Close