Dobavljači ne odustaju, sudski ruše ‘deal’ Peruška i Bandića

Autor: Suzana Varošanec , 26. travanj 2018. u 22:00
Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u vjerovničkom vijeću/Petar Glebov/PIXSELL

Dobavljačima je cilj staviti izvan snage sporazum Agrokora sa ZG Holdingom, prvi korak prigovor sudu.

Na suprotnim stranama na temi naplate starog duga Tiska prema ZG Holdingu našli su se Agrokorovi dobavljači i financijski vjerovnici, među kojima po prvi put konfrontirana s dobavljačima je i Zagrebačka banka.

Sporazum o kojem je riječ sklopili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i izvanredni povjerenik Fabris Peruško, no čeka ga još i kontrola zakonitosti od strane Trgovačkog suda u Zagrebu. Zakonsko propitivanje te nagodbe traže dobavljači Agrokora. Kako se doznaje vrlo brzo uputit će podnesak sudu u formi prigovora, a cilj im je stavljanje izvan snage tog sporazuma, potvrdila je prokuristica Kraša Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u vjerovničkom vijeću.

Dobavljači su uvjereni da je riječ o pogodovanju ZET-u kao jedinom vjerovniku koji iskače iz dogovora po kojem se priprema nacrt nagodbe, a za što nema nikakvog opravdanja jer ta tvrtka nije davatelj koncesija koje su važne za poslovanje Tiska. Prema pojašnjenju nekoliko sudionika  sastanka, sporno je  dogovorenih 19 milijuna kuna za ZET jer je to iznos koji premašuje tzv. term sheet. Kad bi se s time suglasili, dobavljači tvrde da bi bili i nevjerodostojni.   

 

40 posto

starog duga limit je po kojem se radi nacrt nagodbe

"Muči nas činjenica da je dogovor sa ZG Holdingom mimo onog što predviđa naš 'term sheet', jer svi koji potpišu ugovor o nastavku suradnje s Agrokorom mogu dobiti maksimalno 40% starog duga. Oni su se dogovorili drugačije, a nama je neprihvatljivo da se u fazi pripreme sudske nagodbe  bilo tko po drugim osnovama dogovara u odnosu na nas ostale dobavljače. Za to nema razloga, a nema niti smisla nekom pogodovati", kaže jedan veliki Agrokorov dobavljač.   

Čini se i da se ovime otvara 'Pandorina kutija' u vezi mogućih novih zahtjeva za većom naplatom od dogovorene od strane raznih važnih dobavljača. U tom kontekstu, pod istim uvjetima kao i ZG Holding, spominje se i zvučno ime Konzumovog dobavljača banana Rastoder Grupe. Banane koje isporučuju Konzumu u košarici potrošača navodno su rangirane i prije kruha, no na naš upit iz sjedište te grupacije u Sloveniji nije stigao odgovor za vrijeme pisanja teksta. Navedeni prigovor je prvi korak, a o ishodu sudske odluke, ovisit će daljnji potezi dobavljača. Sud će procjenjivati zakonitost sporazuma i zašto se pogoduje jednom vjerovniku, smatra jedan pravnik.  

Komentirajte prvi

New Report

Close