Dobavljači Agrokora prijete obustavom isporuke robe

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 22. svibanj 2017. u 22:01
Traže i formalno očitovanje Martine Dalić da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravi dugovi Agrokora, a ne dobavljača/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Žele sigurniju poziciju u pregovorima s izvanrednom upravom.

Dobavljači Agrokora žele imati sigurniju poziciju u daljnjim pregovorima s izvanrednom upravom koncerna. Imaju šest zahtjeva, a ako se ne ispune, za tjedan dana će obustaviti isporuku robe.

Bez obzira na to što neki dobavljači imaju potraživanja po financijskim mjenicama, a neki pretežito po onima za izdanu robu, kao i da tek dio njih najavljuje tužbe, dogovorili su se da će potpisnici zahtjeva biti svi. Traže zato da se sve mjenice tretiraju jednako i da taj dug u postupku izvanredne uprave preuzme Agrokor, da se novi kredit što prije dogovori, da i njihova roba kao i krediti banaka imaju status prioriteta u naplati i da se rok za potpis Promemoriju pomakne do roka prijava tražbina. 

Sutra sastanak u Agrokoru
"Svojim zahtjevima dobavljači jasno stavljaju do znanja da isporuku roba Agrokoru vezuje uz rješavanje pitanja mjenica. Kako obustava isporuke roba sasvim sigurno ne bi bila u interesu niti jednom od više tisuća proizvođača i dobavljača koji rade s Agrokorom, izvanredna uprava će predstavnike 168 tvrtki koje imaju mjenice pozvati na još jedan sastanak u srijedu", kažu u Agrokoru te iznova naglašavaju da probleme u poslovanju pod bivšom upravom koji su doveli do ovog izvanrednog stanja ne mogu riješiti preko noći, ali da nastavljaju raditi u tom pravcu.

Neki od dobavljača uvjereni su da su financijske institucije dijelile informaciju o njihovoj kreditnoj izloženosti s bivšom upravom Agrokora, a na temelju čega su 'morale' kreditirati Agrokor. Zato i namjeravaju podignuti tužbu. "Oni imaju potporu svih dobavljača, a pokušat će se dokazati da je bilo zajedničkog djelovanja u zapravo prikrivenom financiranju sustava Agrokor na teret dobavljača" rekla je prokuristica Kraša Marica Vidaković nakon sastanka dobavljača. Na novinarski upit da odgovori onima koji kažu da su se dobavljači sami krivi za problem s mjenicama, rekla je da se ne bi složila s takvom tvrdnjom.

Tko je koga 'uvalio'?
" Vjerojatno ćemo ići u dokazivanje tko nas je u to uvalio, odnosno tko je koga uvalio i tko je imao povlaštene informacije i tko je kreirao cijelu priču. A osim što je ovo financijska priča, rekla bih da ovdje ima dijelom i političke priče" odgovorila je Vidaković. Napomenula je i kako se dobavljači cijelo vrijeme osjećaju izigrano, jer ih zakon ne štiti kao ostale, a zbog problema koji mogu nastupiti i oni bi mogli imati sistemsku štetu i zato bi ih trebalo zaštititi. Koordinacija proizvođača i dobavljača traži da se pomakne datum važenja promemorije između dobavljača i financijskih ustanova do dana prijave tražbina – 9. odnosno 20. lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close