Do ljeta pretvorba IMZ-a, tek onda prodaja cjepiva

Autor: Marija Crnjak , 07. travanj 2016. u 22:01
Proizvodit će virusna cjepiva/M. Prpić/PIXSELL

Agencija za lijekove odobrila je dovršetak ranije započete proizvodnje virusnih cjepiva.

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) odobrila je Imunološkom zavodu da dovrši ranije započetu proizvodnju virusnih cjepiva i stavi ih na tržište. Kako se neslužbeno doznaje, radi se o proizvodima čija tržišna vrijednost premašuje nekoliko desetaka milijuna kuna, no cjepiva se neće moći prodati prije nego se provede prebacivanje cjelokupnog poslovanja s trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. na istoimenu ustanovu.

 

10milijuna

kuna i više vrijednost je posla odobrenog Imunološkom

Taj bi se pak proces trebao dovršiti najkasnije za dva mjeseca, potvrdila je u četvrtak za Poslovni dnevnik Renata Dolenec, vršiteljica dužnosti direktora Imunološkog zavoda d.d., inače zaposlenica Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Kako je poznato, Vlada Zorana Milanovića prije gotovo godinu dana osnovala je ustanovu Imunološki zavod, prije svega da riješi pitanje isplate plaća i eventualnog nastavka proizvodnje u trgovačkom društvu u većinskom vlasništvu države koje godinama bez ulaganja posluje s gubitkom. Pretvorba se međutim otegla i na ustanovi su samo radnici, ali ne i imovina.

U međuvremenu se nastoje napraviti preinake u proizvodnji, na pročistaču vode kako bi se vratila proizvodna dozvola za krvne pripravke te virusna cjepiva. HALMED je na svojim stranicama jučer objavio da Imunološki zavod ispunjava uvjete dobre proizvođačke prakse za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva. Radi se o cjepivima koja se nalaze u spremnicima i čekaju dovršenje. "Imunološki zavod će cjepiva, za čiju je proizvodnju dobio dozvolu, moći staviti na tržište čim se prenese cjelokupno poslovanje na ustanovu, na čemu intenzivno radimo. Taj proces ćemo završiti do kraja polugodišta", ističe Dolenec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close