Do kraja lipnja 2021. ‘turisti’ ne moraju vraćati kredite. Mali hoteli: To nam je spas

Autor: Ana Blašković , 19. svibanj 2020. u 22:00
U mjere HUB-a za pomoć turističkom sektoru ulazi i mogućnost da se krajnji rok otplate kredita produži/FOTOLIA

Banke će i dalje nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, kako bi poduzetnici imali dovoljno likvidnosti i mogućnost povoljnog financiranja

Pitanje moratorija na turističke kredite, jedan od najteže pogođenih sektora ograničenjima kretanja, bilo je središnja tema sastanka predstavnika turističkih tvrtki i banaka. Hrvatska udruga banaka (HUB), predvođena direktorom Zdenkom Adrovićem, predstavila je mjere banaka za pomoć turističkom sektoru, poglavito moratorij na 12 mjeseci, čije su glavne odrednice postavili Hrvatska narodna banka na domaćem terenu te Europska agencija za nadzor banaka na razini Unije.

“Mali hotelijeri nemaju vlastitih rezervi kojim bi pokrili pad prometa i velike gubitke u 2020. i sve do ljeta 2021., kad očekujemo ozbiljniji povratak turista. Stoga je ovakva odluka banaka od presudne važnosti za opstanak malih hotela koji su osim sredstava banaka uložili i velika osobna odnosno obiteljska sredstva i imovinu”, rekao je predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić osvrćući se na reprograme dugoročnih kredita s moratorijem na glavnicu do kraja lipnja 2021. svim turističkim tvrtkama.

Građanima i tvrtkama koje obavljaju turističku djelatnost ili im je poslovanje povezano s tom granom, banke omogućuju odgodu plaćanja svih obveza po kreditima do 12 mjeseci. Pritom se redovne kamate, ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, mogu podmiritvati tijekom moratorija prema postojećem otplatnom planu.

Druga opcija je da se krajnji rok otplate produži kako bi se mjesečne obveze uskladile s dinamikom priljeva.

Upravo je obračun kamata izazvao najviše negodovanja u javnosti i kritike da banke na taj način zaobilaze svrhu moratorija (pomoć onima kojima je to najpotrebnije, op.a.). Takvu odluku banaka Zdenko Adrović u nedavnom intervjuu Poslovnom dnevniku objasnio je EBA-inim uvjetom da bi se ti krediti i dalje mogli tretirati kao uredni.

“Banke su tijekom ove krize dokazale da su spremne podržati gospodarstvo Hrvatske te provoditi ekonomske mjere u skladu s najboljim praksama u Europi. Održali smo sastanak s predstavnicima turističkog sektora kako bismo bili u mogućnosti saslušati sve prijedloge te predstaviti programe koje banke specifično provode za sektore i građane koji su najviše pogođeni epidemijom”, rekao je Adrović nakon sastanka s turističkim tvrtkama istaknuvši važnost pojedinačnog pristupa prema klijentima.

Banke će i dalje nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, kako bi poduzetnici imali dovoljno likvidnosti i mogućnost povoljnog financiranja, kazao je Adrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close