Do kraja godine Hrvatskoj 490 milijuna eura iz SURE programa

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2020. u 22:00
Ukupno predviđeni iznos koji će u okviru tog programa EK preusmjeriti Hrvatskoj je nešto veći od milijardu eura/SHUTTERSTOCK

Ukupno predviđeni iznos koji će u okviru tog programa Europska komisija preusmjeriti Hrvatskoj je nešto veći od milijardu eura.

Iz instrumenta SURE koji je Europska unija uspostavila proljetos s ciljem potpore očuvanju radnih mjesta i smanjenju rizika nezaposlenosti i gubitka prihoda za zaposlene i samozaposlene u članicama Unije, Hrvatska bi do kraja godine trebala povući 490 milijuna eura. Istaknuo je to na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić koji je u ime Vlade ovlašten za potpisivanje Sporazuma s EU o zajmu za tu privremenu potporu.

Ukupno predviđeni iznos koji će u okviru tog programa Europska komisija preusmjeriti Hrvatskoj je nešto veći od milijardu eura (1,02 mlrd), što znači da se u iduća dva mjeseca očekuje isplata nešto manje od polovice. Spomenutih 490 milijuna eura uključit će se i u rebalans proračuna.

Marić je podsjetio da je cilj uspostave SURE instrumenta omogućavanje dodatne financijske pomoći pogođenim državama članicama unije u ukupnom iznosu do 100 milijardi eura, i to u obliku zajmova EU-a.

Za njihovo financiranje EK će se zadužiti na financijskim tržištima, a potom ta sredstva pozajmljivati članicama pod povoljnijim uvjetima.

EK je prvu tranšu zaduženja od 17 milijardi eura provela prije nekoliko dana, i to uz 10 puta veći iskazani interes. Instrument je, dakle, postao operativan, a usmjeren je ponajprije na sheme za skraćeno radno vrijeme i slične mjere kako bi se pomoglo državama članicama u očuvanju radnih mjesta i zaštiti zaposlenih od rizika nezaposlenosti i gubitka prihoda.

Marić je naglasio da je Hrvatska podnijela zahtjev za financijska sredstva s ciljem financiranja mjera koje su dovele do naglog i ozbiljnog povećanja stvarnih i planiranih rashoda koji su izravno povezani, s jedne strane subvencijama za očuvanje radnih mjesta te potporom za skraćeno radno vrijeme.

Maksimalna prosječna ročnost zajmova u okviru SURE programa je 15 godina, a razdoblje raspoloživosti za financijsku potporu 18 mjeseci. Financijsku potporu moguće je koristiti kroz maksimalno osam obroka, koji se mogu isplatiti putem jedne ili više tranši, objasnio je ministar podcrtavajući kako se radi o iznimno povoljnim zajmovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close