Do idealnog kandidata u tri klika? Moguće je!

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2018. u 13:08
Foto: Thinkstock

U pojedinim sektorima postoji tek sjećanje na vrijeme kada se na jedan oglas prijavilo 200 ili više kandidata.

Popis deficitarnih zanimanja u Europskoj uniji polako ali neumoljivo raste. Kao članica, Hrvatska prati taj trend pa se sve više hrvatskih poslodavaca suočava s pitanjem: Gdje pronaći zaposlenike?

Neke od mjera već su poduzete, primjerice, povećane su kvote uvoza radnika iz inozemstva te prekrojene i redefinirane mjere aktivne politike zapošljavanja i prekvalifikacije nezaposlenih.

Ipak, čini se da odljev kvalificiranih radnika u inozemstvo uspješno poništava te napore, a poboljšanje uvjeta rada još uvijek teško konkurira uvjetima koje nude poslodavci u Njemačkoj ili Austriji.

Pad broja prijava na oglase za posao trend je koji postoji već neko vrijeme, a bilježe ga i na MojPosao, najvećem portalu za oglašavanje slobodnih radnih mjesta gdje samo prošle godine objavljeno čak 34% više oglasa nego 2016. godine. Najveći deficit radne snage zabilježen je u sektoru turizma i proizvodnih djelatnosti, na što se već i ranije upozoravalo te je bilo za očekivati, napominju s MojPosao. Ipak, naglašavaju kako to ne znači da za pojedine poslove kandidata uopće nema.

Baza profila s više od 370.000 životopisa

„Nisu svi posloprimci aktivni međutim, to ne znači da nisu zainteresirani za pronalazak ili promjenu posla. Baza profila na MojPosao u ovom trenutku broji više od 370 tisuća životopisa upravo onih kandidata koji žele biti vidljivi poslodavcima te otvoreni za poslovne ponude.“

Kako naglašavaju na MojPosao, riječ je o posloprimcima koji žele da poslodavci imaju uvid u njihove životopise te da im se jave ukoliko smatraju da im je potreban zaposlenik njihovih kvalifikacija.

Aktiviranje pasivnih kandidata

Baza profila sustav je koji poslodavcima omogućava da upisivanjem ključnih riječi pretražuju kandidate s obzirom na stručnu spremu, godine radnog iskustva, specifična znanja i vještine, mjesto rada te dodatne parametre koji su usklađeni s potrebama radnog mjesta na kojem zapošljavaju. Kroz Hercul sučelje, s kojim se poslodavci na MojPosao susreću kada pregledavaju prijave kandidata na oglas, moguće je kontaktirati i takozvane pasivne kandidate iz Baze profila odnosno, poslati im poziv za sudjelovanje u selekcijskom procesu ili ih pozvati na razgovor za posao“, objašnjavaju na portalu.

Pasivne kandidate moguće je kontaktirati čak i ako nije objavljen oglas za posao, ali moguće ih je pozvati i da se prijave na aktivan oglas te priključe selekcijskom procesu koji je u tijeku. Raznolik, ali potpuno digitaliziran pristup kandidatima te selekcija kandidata online na ovaj način ubrzavaju proces zapošljavanja, ali i pronalaska odličnih kandidata, čak i u sektorima s većim udjelom deficitarnih zanimanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close