Do društvenih tvrtki u ruralnom kraju

Autor: Darko Bičak , 17. veljača 2020. u 21:59
Damir Šoh, direktor Brodotoa/DAVOR PUKLAVEC/PIX

U projektu od 1,9 mil. eura plan je razviti i inkubator u Dugoj Resi.

Projekt razvoja društvenog poduzetništva iz EU programa DelFin težak je 1,9 milijuna eura, a obuhvaća četiri projekta u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji.

Jučer je u Dugoj Resi održan tematski sastanak na tu temu, a čija svrha je bila razvoj alata u ruralnim područjima za promociju društvenog poduzetništva temeljeno na postojećim primjerima dobrih praksi. Razvijeni alati će se u narednoj fazi prilagoditi pilot projektu koji se planira provesti u Dugoj Resi.

Na sastanku su sudjelovali tandem partneri iz Hrvatske koji su se uključili u diskusiju sa šarolikom skupinom koja pomaže razvoju projekta svojom ekspertizom. Radi se o predstavnicima lokalne uprave, gospodarskih komora, razvojnih i poslovnih banaka i lokalnih institucija za podršku poslovanju.

Raspravljalo se o načinima na koji se ovi alati mogu koristiti u lokalnom kontekstu. Idući korak je razvoj programa za inkubator za društvene poduzetnike u Dugoj Resi. Damir Šoh, direktor društvenog poduzeća Brodoto, jednog od hrvatskih projektnih partnera kazao je da se radi na tome da se razvije dugoročni način za promociju i razvoj društvenog poduzetništva tamo gdje je osobito potreban – u ruralnim područjima zemlje.

Dodaje da potrebe za ovakvim projektom itekako ima jer se mnoga ruralna područja u EU suočavaju s odljevom mozgova, nezaposlenosti i starenjem stanovništva. Kao odgovor, ruralne regije Duga Resa (HR), Saalekreis (DE), Hajdu Bihar (HU) i Piedmont (IT) zajedno rade na razvoju ovog sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close