DKOM – svi članovi zajednice ponuditelja se moraju žaliti

Autor: Mićo Ljubenko i Tena Nagy , 08. veljača 2024. u 10:22
FOTO: Pixabay

DKOM je u odluci klasa: UP/II-034-02/23-01/215 zauzeo stav da kada je žalitelj postupku javne nabave podnio ponudu kao član zajednice gospodarskih subjekata tada žalitelj nema status ponuditelja, već status ponuditelja ima zajednica gospodarskih subjekata koja je podnijela ponudu.

Žalitelj je uz žalbu priložio punomoć potpisanu od preostalih članova zajednice ponuditelja, a kojom se opunomoćuje žalitelja da u predmetnom postupku javne nabave u ime i račun zajednice ponuditelja potpisuju ponudbenu dokumentaciju i obavljaju sve potrebne radnje za potrebe sudjelovanja zajednice ponuditelja u predmetnom nadmetanju. Iz dostavljene punomoći nije bilo razvidno da se punomoć daje i za potrebe izjavljivanja žalbe i vođenja žalbenog postupka pred ovim tijelom.

Polazeći od činjenice da je zajednica gospodarskih subjekata podnijela jednu zajedničku ponudu, proizlazi da je samo kao zajednica gospodarskih subjekata, a ne pojedini član samostalno, mogla sklopiti ugovor o javnoj nabavi. Obzirom da žalitelj nije samostalni podnositelj ponude u predmetnom postupku, on nema pravni interes za dobivanje predmetnog ugovora o javnoj nabavi koji je jedan od kumulativnih uvjeta za pravo na žalbu iz članka 401. stavak 1. ZJN 2016.

OPASKA PRIREĐIVAČA:

Ovime se otvaraju dvije teme. Prvo, je li punomoć za sudjelovanje u postupku javne nabave ujedno i punomoć za izjavljivanje žalbe? Naime, nije jasno zbog čega bi sudjelovanje u postupku javne nabave predstavljalo samo predaju ponude, ali ne i ulaganje žalbe? Drugo, nejasna je regulacija u smislu ZJN smije li se isti ponuditelj pojaviti na isti natječaj kroz dvije zajednice ponuditelja, a to iz razloga što on tada cijenu i „druge“ zajednice?

 

Komentirajte prvi

New Report

Close