Dizel skuplji 1,14 kuna. ‘Ne možete zaustaviti tsunami’

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2022. u 21:59
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Država se ovaj tjedan odlučila za 15-dnevno formiranje cijene tako da se trgovinska marža od 65 lipa ukalkulira u cijenu.

Državni tajnik za energetiku Ivo Milatić objavio je jučer nove cijene gorive koje su na snazi od utorka: 11,10 kuna za litru eurosupera (do jučer 10,72), a 13,44 kune za litru dizela (12,30). Jedino se cijena plavog dizela ne mijenja i ostaje na 8,49 iako je Milatić najavio skok na 9,80 kuna. Država se ovaj tjedan odlučila za 15-dnevno formiranje cijene tako da se trgovinska marža od 65 lipa ukalkulira u cijenu, a Milatić je najavio i da će se razmotriri inicijativa distributera da se oko marže, zauzme stav da se period donošenja odluka ustali na način da se zna je li 15-dnevni ili tjedni. “Ne možete zaustaviti tsunami.

Nismo mogli ovaj tjedan pustiti da opskrbljivači naftnim derivatima rade gubitke od 70 lipa do kunu i pol po litri. Ne mogu ljudi kupovati gorivo po cijeni po kojoj znaju da će izgubiti na njemu”, objasnio je Milatić dodavši i da je sigurnost opskrbe primarna. “Zaludu potencijalno jeftino gorivo ako ga na pumpama nema”. Istaknuo je i da nitko od distributera nije tražio zaradu, već samo “da ne rade gubitke”. Ministar financija Marko Primorac rekao je da je po pitanju trošarina ostao minimalan prostor da se smanji cijena, ali i mogućnost da se u narednom razdoblju postupno počnu “smanjivati subvencije koje praktički daje HEP”.

Komentirajte prvi

New Report

Close