S prelaskom na euro udjel hrvatskog duga denominiran u stranoj valuti bi se sa 70-ak posto sveo gotovo na nulu

Autor: Jadranka Dozan , 27. lipanj 2022. u 11:23
Ministar financija Zdravko Marić/M. Lukunić/PIXSELL

Dizanje rejtinga možda ublaži rast prinosa na skoro izdanje.

Agencija Moody’s namjerava podići kreditni rejting Hrvatskoj, i to za dva stupnja, s Ba1 na investicijsku razinu Baa2.

U petak je objavila da je pokrenula reviziju postojeće ocjene nakon nedavne potpore čelnika EU za ulazak Hrvatske u europodručje. Reviziju će zaključiti nakon sastanka ECOFIN-a 12. srpnja na kojemu se očekuje formaliziranje odluke o hrvatskom članstvu kroz usvajanje relevantnih pravnih akata Unije.

S prelaskom na euro udjel hrvatskog duga denominiran u stranoj valuti bi se sa 70-ak posto sveo gotovo na nulu, a općenito će se smanjiti rizici državnog financiranja i vanjske ranjivosti.

Podizanjem kreditnog rejtinga za dva stupnja Hrvatska se, doduše, tek izjednačava s Mađarskom ili Portugalom (Baa2), dok je rejting niže zadužene Bugarske i dalje stupanj viši (Baa1), a većini ostalih srednjoistočnih članica Unije i nekoliko stupnjeva iznad (A3, A2).

Vijest o povijesno najvišem rejtingu Hrvatske prema Moody’su premijer Andrej Plenković iskoristio je da naglasi kako je to konkretna potvrda koristi ulaska u eurozonu, naročito u kriznim vremenima. Ministar Zdravko Marić rekao je kako je povratak u zonu investicijskog rejtinga od početka mandata ove vlade bio jedan od ciljeva i prioriteta.

Nada se i da bi odluka Moody’sa mogla pridonijeti da se pri skorom refinanciranju milijardu eura duga po domaćoj obveznici iz 2011. koja dospijeva 22. srpnja prinosi koliko-toliko “stisnu” i postignu što bolji uvjeti i veća ušteda (na “staru” obveznicu kamatni kupon bio je 6,5%).

Ipak, izvjesno je, kaže, da će cijena zaduženja biti viša nego pri izdanjima proteklih godina. Novo domaće izdanje predviđeno je za drugi tjedan srpnja, i to kroz tranše od 4 i 10 godina. j

Komentirajte prvi

New Report

Close