‘Diverzificirati Janaf prema obnovljivoj energiji velik izazov’

Autor: Ana Roksandić , 21. travanj 2024. u 22:00
Stjepan Adanić, predsjednik Uprave Janafa/R. Anić/PIXSELL

Konferencija ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni za promjene?’ okupila je brojne stručnjake.

Ubrzanje provedbe EU politike sigurnosti opskrbe energijom, diverzifikacija izvora energije i ubrzanje zelene tranzicije nužni su poslovni iskoraci koje energetske kompanije trebaju poduzeti u narednom periodu, istaknuli su sudionici nedavno održane energetske konferencije u organizaciji Jadranskog naftovoda (Janaf).

Konferencija “Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni za promjene?” okupila je brojne europske naftne i energetske stručnjake te poslovne partnere kompanije.

Obilježena godišnjica
U sklopu konferencije održane su i prezentacije o izazovima na europskom energetsko-naftnom tržištu i energetskoj tranziciji globalnih naftnih kompanija, kao i panel na kojemu je bilo riječi i o aktualnim dostignućima u primjeni europskog Zelenog plana i razvoju projekata obnovljivih izvora energije.

U svečanom dijelu konferencije obilježeno je 50 godina od osnutka Janafa i 45 godina puštanja u rad naftovodnog sustava. Stjepan Adanić, predsjednik Uprave Janafa, naglasio je kako je tijekom svoje duge povijesti Janaf izrastao u nezaobilazan faktor energetske stabilnosti Hrvatske i zemalja u okruženju.

“Gradnja dionica naftovoda i terminala pridonijela je gospodarskom razvoju lokalnih zajednica, zapošljavanju i društvenim aktivnostima stanovništva duž trase naftovoda. Važna uloga Janafa, kako za hrvatsko gospodarstvo, tako i za lokalnu zajednicu, nastavljena je i danas kada je Janaf stabilna kompanija koja je zauzela mjesto strateškog naftovoda za EU i ovaj dio kontinenta.

Kompanija je i ranije dokazala otpornost i spremnost na prilagodbu, a sada je pred nama jedan od najvećih izazova u povijesti – diverzifikacija poslovanja prema obnovljivim izvorima energije”, naglasio je Adanić.

Na konferenciji je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan istaknuo da velik broj projekata u RH posvećen jačanju energetske infrastrukture, no kako pritom nije zaboravljena ni sigurnost opskrbe.

Osigurali opskrbu
“Hrvatska se pokazala pouzdanim partnerom te je svojim susjedima omogućila sigurnost opskrbe. Da smo spremni učiniti i više bude li potrebno jasno smo komunicirali, a upravo je to Janaf istaknuo u svim komunikacijama, kako s našim susjedima, tako i s Europskom komisijom. Hrvatska je spremna za promjene, ali ne gubeći iz vida da se tranzicija s fosilnih goriva na čistu energiju ne odvija preko noći”, izjavio je Habijan.

Svi sudionici su se složili da je prelazak na obnovljive izvore energije nužnost koju su sve kompanije energetskog sektora trebaju provoditi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close