Disc Golfom planiraju oživjeti kontinentalni turizam

Autor: Marija Crnjak , 23. travanj 2013. u 16:02
Screenshot

Skandinavcima je disc golf kao Hrvatima nogomet, igraju ga poslije škole i posla, vikendom. No u jesen i zimi, kad je na sjeveru mrak i snijeg, zaljubljenike u disc golf treba dovesti u Hrvatsku.

Maja i Dinko Šimenc otkrili su nišu u sportskom turizmu kojom planiraju oživjeti kontinentalni turizam, proširiti sezonu i u Hrvatsku dovesti goste iz cijelog svijeta, prvenstveno Skandinavce, ali i Austijance, Amerikance te sve zaljubljenike u sport koji je u Hrvatskoj poznat tek šačici ljudi. Disc golf je sličan klasičnom golfu, uz razliku u tome što igrači bacaju posebno dizajnirane leteće diskove te njima trebaju pogoditi disc golf koš.

Sport ima tradiciju dugu skoro 50 godina, a najpopularniji je u SAD-u te zemljama zapadne Europe, posebice u Skandinaviji, gdje se otvara velik broj novih terena na parkovnim površinama i oko gradova, a vrlo često postavljaju se i u sklopu studentskih kampusa te tako postaju svakodnevna navika i rekreacija za sve dobne skupine i raznolike profile ljudi. Dinko Šimenc, jedan od petnaestak hrvatskih igrača disc golfa, otkriva nam da Skandinavci disc golf igraju kao što Hrvati igraju nogomet, poslije škole ili posla, vikendom, u svakom slobodnom trenutku to je rekreacija koju najčešće odabiru.

Međutim, njihovi prirodni resursi postaju teško upotrebljivi tijekom zimskih mjeseci, zbog snijega i mraka. Tu uskaču Dinko i Maja, brat i sestra koju su od Dinkove strasti za sportom krajem prošle godine pokrenuli biznis i organizirali prvi disc golf turnir u Varaždinu, uz obale Drave.

"Trudili smo se organizirati što profesionalniji turnir i privući igrače koji će prenijeti svoja iskustva drugima, jer želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje odlični resursi i potencijal za igranje disc golfa na brojnim lokacijama, uz dobre popratne sadržaje, dobru hranu, smještajne kapacitete. Prvi turnir nam je dao optimizam da je to sve moguće, već pripremamo drugi u studenom također u Varaždinu, no ambicija nam je pokrenuti razvoj novih terena odnosno infrastrukturu za turnire u ostalim dijelovima Hrvatske.

U planu je opremanje nekoliko prijenosnih terena, ali i fiksnih terena na kojima bi se disc golf mogao održavati cijele godine po potrebi, i koji bi mogli koristiti i drugi gosti te svi građani. Ideja nam je otvoriti i jedan takav teren na zagrebačkom Bundeku", pojasnio je za Poslovni.hr Dinko Šimenc koji se upravo ovih tjedana priprema za novu sezonu, nabavlja nove diskove iz Finske, pregovara s turističkom zajednicom i lokalnim obiteljskim gospodarstvima o smještaju turista, kako bi se tržištu na vrijeme ponudili programi.

Inače, Šimenc otkriva da se teren za disc golf može postaviti uz troškove opreme od oko 30 tisuća kuna, i to na gotovo svaku površinu zbog toga da disk putuje zrakom, a ne po tlu.Zbog minimalnog interveniranja u okoliš sport je ekološki prihvatljiv, a ne zahtjeva niti značajnije troškove održavanja. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close