Direktorica opet kroji rješenje?

Autor: Marija Brnić , 07. kolovoz 2019. u 22:00
Radnice su prije dva mjeseca zbog obrane direktorice došle i pred Vladu/Patrik Macek/PIXSELL

Snježana Dominić sada bi nekretnine, strojeve i imovinu dala u zakup nesuđenom kupcu, Haixu.

Pravdajući nemogućnost novih intervencija u slučaju brodogradnje iz Vlade su se proteklih mjeseci trudili dati do znanja da se kronične gubitaše više ne može unedogled pomagati.

No, od toga se već počinje odustajati, i to ne u slučaju riječkog 3. maja, nego međimurske tvornice obuće Meiso. Na posljednjem natječaju za privatizaciju ni za simboličnu cijenu od 1 kune nije zaprimljena nijedna ponuda, što je automatski trebalo pokrenuti i zakonsku proceduru otvaranja stečaja. 

Prividno držanje na životu
Ta inicijativa je trebala štoviše startati od same države, budući da je CERP najveći vjerovnik i godinama u ovom slučaju odgađa prisilnu naplatu svojih potraživanja i time prividno drži Meiso na životu. No, Upravno vijeće CERP-a takav je slijed zaustavio, i to na inicijativu predstavnika Ministarstava gospodarstva, državnog tajnika Marija Antonića, koji je sugerirao održavanje međuresornog sastanka o Meisu, a što je novi predsjednik UV CERP-a, ministar državne imovine Marin Banožić prihvatio.

Što su moguće opcije koje će se razmatrati za Meiso u Ministarstvu zasad ne otkrivaju. No, dok su u Zagrebu u tijeku godišnji odmori, Meisova direktorica Snježana Dominić ne sjedi skrštenih ruku. Sazvala je hitno sjednicu Nadzornog odbora s prijedlogom da nekretnine, strojeve i ostalu imovinu Meisa da u zakup njemačkom Haixu, tvrtki s kojom Meiso godinama surađuje na lohn-poslovima, a koja je bila i jedini interesent na propalom natječaju i koja je, dakle, nesuđeni kupac.

Ta je njezina "akcija" uslijedila nakon što je na sjednici u CERP-u zaključeno da se ostavi vremena za nove prijedloge, no čini se da u ovom slučaju direktorica Dominić ipak solira i da to nije rješenje usuglašeno s Ministarstvom. To nije i prvi put da tako nastupa u devet godina menadžerskog mandata u toj međimurskoj tvrtki, koju je prije dvije godine sama ponudila na prodaju, bez znanja vlasnika, CERP-a. 

U Ministarstvu šute
Pitanje je i samog povjerenja koje ona ima u CERP-u, budući da je u posljednje dvije godine Upravno vijeće CERP-a u dva navrata pokušalo postaviti novi menadžment, najprije Ivicu Čapelja, a nedavno i Sinišu Bogomoleca, ali novim direktorima ulazak su oba puta spriječile zaposlenice koje u ostanku direktorice vide jedinu sigurnost za svoja radna mjesta.

Prije dva mjeseca, zbog natječaja za privatizaciju koji je bio u tijeku, CERP je ipak popustio i produljio joj je mandat do kraja godine, no bez novog kapitala i rješavanja duga državi, radna mjesta u Meisu ni direktorica više ne može obećavati. Da je tvrtka na staklenim nogama upozorava i revizor u zadnjem financijskom izvješću, navodeći da su ukupne kratkoročne obveze krajem 2018. bile za 24 milijuna kuna veće od ukupne kratkotrajne imovine, a gubitak iznad visine kapitala 3,77 milijuna.

Tvrtka je lani uprihodila 25 milijuna kuna, a dug CERP-u je bez kamata bio 19 milijuna. Stečaj je zasad stavljen sa strane, no Meisom će se očito država i kao vlasnik konačno pozabaviti, kako umjesto nje još jednom rješenje ne bi sama krojila direktorica Snježana Dominić.

Komentirajte prvi

New Report

Close