Direktor tvrtke isplatio si 1,2 milijuna kuna, utajio 800 tisuća kuna poreza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2019. u 12:26
Foto: Getty Images

Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog više gospodarskih kaznenih djela.

Više od 1,2 milijuna kuna si je s računa zadarske građevinske tvrtke bez ikakve osnove isplatio njezin 62-godišnji direktor, a manje obračunatim i neplaćenim porezima državni proračun oštetio je za gotovo 800 tisuća kuna, zbog čega ga je zadarska policija kazneno prijavila za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala.

 Policija je u srijedu izvijestila kako je krim istraživanjem utvrdila kako si je 62-godišnjak od početka 2015. do listopada 2017. bez ikakve valjane pravne osnove s računa tvrtke isplatio milijun i 250 tisuća kuna.

 Taj novac koristio je za privatne potrebe i u druge svrhe koje nisu povezane s obavljanjem djelatnosti tvrtke, nisu korištena u njezinu poslovanju niti su joj vraćena, pa ga u policiji terete da je za spomenuti iznos oštetio svoju tvrtku.

 Istraga je pokazala i da od početka 2014. do listopada 2017. nije vodio poslovne knjige niti podnosio propisana financijska izvješća poreznoj upravi, da bi joj tek naknadno tijekom 2017. dostavio dio financijskih izvješća za navedeno razdoblje u koja je unio neistinite podatke o rezultatima poslovanja društva, sve s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza.

 Također, izostavio je dostaviti financijska izvješća u kojima je bio dužan iskazati izlazne fakture društva i na iste obračunati i uplatiti PDV.

 Na taj je način, tvrde u zadarskoj policiji, po osnovi manje obračunatog i naplaćenog PDV-a i poreza na dobit oštetio državni proračun za ukupno 794.334 kune.

 Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog više gospodarskih kaznenih djela – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Komentirajte prvi

New Report

Close