DIP: Žinićev prigovor nije osnovan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. lipanj 2013. u 15:20
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Prigovor na regularnost drugog kruga izbora Žinić je podnio zato što na ” izbornom listiću kod kandidatkinje Marine Lovrić Merzel nisu navedeni točni podaci o svim strankama koalicije”

Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao neosnovan odbilo je prigovor HDZ-ova kandidata za župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića o nepravilnosti u postupku izbora za tamošnjeg župana i njegovih zamjenika.

Prigovor na regularnost drugog kruga izbora Žinić je podnio zato što na " izbornom listiću kod kandidatkinje Marine Lovrić Merzel nisu navedeni točni podaci o svim strankama koalicije", ispuštena je SDAH, odnosno SDA, čime su birači dovedeni u ozbiljnu zabludu.

Ta je nepravilnost, smatra Žinić, više nego dovoljna da se ponište rezultati drugog kruga izbora za Sisačko-moslavačkog župana/icu.

Utvrđujući činjenice, DIP je obavio uvid u očitovanje Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) Sisačko-moslavačke županije te dokumentaciju dostavljenu uz očitovanje (obrasce, odluke, liste, listiće).

ŽIP zaključno navodi kako je kandidatura Lovrić Merzel za županicu utvrđena pravovaljanom i kako su izbori u prvom i drugom krugu provedeni sukladno prijedlogu predlagatelja – osam političkih stranaka (SDP, HNS, HSU, HSLS, DSU, HDRS, A-HSS i SPH), dok SDAH nije bila navedena kao predlagatelj.

Navodi iz očitovanja Povjerenstva Sisačko-moslavačke županije u cijelosti su potvrđeni uvidom u dokumentaciju dostavljenu uz očitovanje, ističe DIP.

Županijsko je povjerenstvo u svim odlukama donesenim po prihvaćanju kandidature Lovrić Merzel za županicu, te na glasačkim listićima korištenim za prvi i drugi krug glasovanja, navelo samo one političke stranke koje su predložile njenu kandidaturu.

Politička stranka SDA (niti SDAH kako je u dijelu prigovora naziva podnositelj prigovora) nije bila predlagatelj kandidature Lovrić Merzel, pa zbog toga nije ni bila navedena na glasačkim listićima, zaključuje DIP.

Komentirajte prvi

New Report

Close