DIP podnosi prijavu DORH-u zbog moguće izborne prijevare

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2016. u 13:01
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najavili su i da će moguće daljnje priopćenje DIP-a uslijediti ovisno o postupanju DORH-a.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u ponedjeljak kako izjava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ) o postojanju indicija o krađi zastupničkih mandata upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata, radi čega će DIP podnijeti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare.

Moguće daljnje priopćenje Povjerenstva uslijedit će ovisno o postupanju DORH-a, poručili su iz DIP-a čiji predstavnici ne žele davati izjave o toj temi.

DIP u priopćenju iznosi izbornu i postizbornu kronologiju.

Potpune službene rezultate parlamentranih izbora, održanih 7., 8. i 15. studenog, Povjerenstvo je objavilo 16. studenog 2015. godine. Objavljeni rezultati temelje se na prikupljenim rezultatima glasovanja sa 6.941 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nakon objave tih rezultata DIP je zaprimio četiri prigovora, od čega su dva odbijena kao neosnovana, dok su dva odbačena kao nepravovremena. Protiv odluka Povjerenstva nije bilo žalbi.

Konačne službene rezultate izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, DIP je objavio 23. studenog 2015. Istoga dana, odlukom Ustavnog suda RH utvrđeno je da su parlamentrani izbori provedeni u skladu sa hrvatskim Ustavom, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu RH i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

DIP je, prema već ustaljenoj praksi u izbornom postupku, s ciljem ostvarenja transparentnosti izbornog postupka i izbornih rezultata, na izborni dan od 22 sata otpočeo s objavljivanjem rezultata glasovanja na biračkim mjestima, prema dinamici njihova unosa u informatički sustav DIP-a.

DIP je već 11. studenog 2015., dakle i prije objave potpunih službenih rezultata izbora, na svojim internetskim stranicama objavio rezultate izbora po biračkim mjestima, na lako pretraživ i svima dostupan način, te su rezultati izbora bili dostupni i provjerljivi cjelokupnoj javnosti, pa time i svim izbornim sudionicima.

Konačnošću izbornih rezultata i njihovom potvrdom od Ustavnog suda, DIP je dovršio izborni postupak čime je iscrpljen postupak zaštite izbornog prava propisan Zakonom o izborima zastupnika u Sabor i mogućnost daljnjeg postupanja DIP-a, poručuju iz Povjerenstva.

"Izjava gosp. Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade, upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata kroz navod o postojanju indicija o 'krađi' mandata. Zbog navedenog DIP će DORH-u podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare", navodi DIP.

Karamarko je u subotu u Imotskom izjavio kako postoje indicije da je u izbornoj noći Domoljubna koalicija pokradena za pet ili šest madata i najavio da će se to ispitati. Potom je u nedjalju na svom facebook profilu izrazio nadu da će nadležna državna tijela progovoriti o načinu kako je u državno vlasništvo u vrijeme vladavine SDP-a dospjela tvrtka APIS, koja je imala potpuni nadzor nad biračkim popisima i prebrojavanjem glasova na paralamenatarnim izborima, te istaknuo kako će to biti početak rasvjetljavanja što se događalo u  izbornoj noći 8. na 9. studenog 2015.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Novak (ORaH):

bivši saborski zastupnik Mladen Novak, tvrdi da je također pokraden u izbornoj noći.

“Na izbornom mjestu u Domu umirovljenika u Sisku glasovala je moja mama. Siguran sam da je moja mama glasovala za mene i listu ORaH-a, ali na tome biračkom mjestu ni ORaH, ni ja nismo dobili niti jedan glas. Tako piše u službenim rezultatima DIP-a. Šutio sam dosad o tome jer nisam želio da moji sugrađani pomisle kako prigovaram jer nisam prošao u Sabor, ali ovi podaci pokazuju kako ima ozbiljnih indicija da se dogodila krađa” tvrdi Mladen Novak, inače prvi na listi ORaH-a u 6. izbornoj jedinici.

“Šutio sam dosad jer sam mislio da je nemoguće bilo što promijeniti”, rekao je ovaj umirovljeni policajac, koji na svojem biračkom mjestu dobio, prema službenim rezultatima DIP-a, niti jedan preferencijalni glas.

“Siguran sam da na biračkom mjestu Dom zdravlja II u Glini, gdje sam upisan u birački popis i gdje sam glasovao, imam najmanje dva glasa: svoj i svoje mame Ane (76) koja je glasovala za mene. ”

http://direktno.hr/en/2014/direkt/37230/Novak-(ORaH)-Moja-mama-glasovala-je-za-mene-a-imao-sam-nula-glasova.htm

A GONG , SDP i APIS šute ?

Pišući o judikalizaciji politike, profesor Arsen Bačić u svom eseju „Judikalizacija politike, izborno pravo i granice ustavnog sudovanja“ jedno od svojih poglavlja naslovljava: „Početak 21. stoljeća karakterizira snažan uzlet sudbene grane vlasti. Suci više nisu Montesquieuova nijema usta kroz koja progovara zakonodavac!!!!“
Pozivajući se na Hirschlija, profesor Bačić nas podsjeća da judikalizacija politike ima tri značenja.
Prvo, abstraktno značenje odnosi se na širenje pravnog diskursa, žargona, pravila i procedura u političku sferu i forume gdje se odlučuje politika i njezini postupci.
Drugi, konkretniji aspekt judikalizacije politike odnosi se na ekspanziju prostora u kojemu sudovi i suci određuju rezultate javne politike, ponajviše kroz ”običnu” sudsku praksu povezanu s ljudskim pravima i sudskim prekrajanjem granica između državnih tijela (na području podjele vlasti, federalizma i sl.).
Treći oblik judikalizacije politike jest oslanjanje na sudove i suce kako bi se rješavali problemi ”megapolitike”. Ovdje spada nekoliko potkategorija:
• judikalizacija izbornog procesa;
• sudska kontrola prerogativa izvršne vlasti na planu makroekonomskog planiranja ili nacionalne sigurnosti;
• temeljne dileme restaurativne pravde, sudska potvrda transformacije režima;
• judikalizacija formativnog kolektivnog identiteta, te procesa izgradnje nacije.
Međutim, meni se postavlja pitanje: koliko izbori utječu na razumne sudske rokove obrade sudskih predmeta?????? Poznato je kako je velika većina sudaca zaposlena u „FESTIVALU DEMOKRACIJE“ ili u izbornom procesu!!!

Čemu DIP i GONG, ako u upravi APIS-a sjede svi SDP-ovci?

Samo u Hrvatskoj poslije tri popodne rastu glasovi. Kad bi mi imali istraživačko novinarstvo onda bi ti podaci davno prije izašli

Ne vjerujem da bi Karamarko nekog optuživao bez čvrstih dokaza.
Ipak je radio u policiji i u tajnim službama, pa zna kako to ide.

Ako se to pokaže točnim, krivce treba kazniti, a Predsjednica mora pod hitno raspisati nove izbore.

Jer ovaj saziv Hrvatskog sabora nema legitimitet.

A to je nedopustivo.

New Report

Close