DIP objavio detaljne upute kako ćemo na izbore

Autor: Poslovni.hr , 29. lipanj 2020. u 14:54
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Glasačke kutije i paravani moraju biti na razmaku od metra i pol.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je upute za izborni dan 5. srpnja. Predsjednik i potpredsjednica DIP-a objasnili su kako će se glasati, onima u samoizolaciji zbog Covida-19 birački odbor će doći na vrata, svi će imati maske i rukavice, sve će se dezinficirati. Upute su krajnje detaljne, piše N1.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa je rekao da su „tehničke upute za provođenje izbora na dan izbora s obzirom na epidemiološku situaciju“ podijeljene u dva dijela.
„Jedan je za primjenu na redovnim izbornim mjestima, na oko 7000 mjesta, druga je u domovima za starije, jer tu postoje neki posebni epidemiološki zahtjevi“, rekao je.

Sessa je pozvao da se oni koji su u samoizolaciji, neka bez odgode, najkasnije do četvrtka, jave svojim biračkim odborima, kako bi mogli napraviti plan svog rada u nedjelju. Istaknuo je da su izbori mjesto na kojima dolazi do interakcije više ljudi, pa se sve one upute koje vrijede za mjesta na kojima dolazi do interakcije više ljudi, pretaču u pravila na ovim izborima.

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić rekla je da gradska i općinska izborna povjerenstva moraju voditi brigu da su sva biračka mjesta oprana redovitim sredstvima za pranje, „po mogućnosti s dezinficirajućim svojstvima“.

„Svi članovi biračkih odbora obavezno će imati maske, po mogućnosti i rukavice, a ako na koži imaju oštećenja, onda obavezno rukavice“, rekla je.

Obavezno će rukavice morati imati i onaj član biračkog odbora koji dočekuje birače i pregledava osobnu iskaznicu.

„Glasačke kutije i paravani moraju biti na razmaku od metra i pol. Isto tako i glasačka kutija mora biti na razdaljini od najmanje jednog i pol metra od članova biračkog odbora“, objasnila je.

Opširnije pročitajte >>ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close