Dio Stare Vlaške postaje isključivo pješačka zona, u planu je za promet zatvoriti još jednu ulicu u strogom centru

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2022. u 12:56
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dio stare Vlaške, između Draškovićeve i Palmotićeve, odnosno Branjugove, postaje pješačka zona. Struka je zabrinuta da će to stvoriti čepove na drugim prometnicama u centru, dok iz Grada poručuju da je ovo samo početak proširenja pješačkih zona u središtu.

Projekt adaptacije tog dijela Stare Vlaške u zonu namijenjenu samo za pješake kreće 28. svibnja i zamišljen je u fazama:

U prvoj fazi zatvorit će se kolni promet te kreće instalacija žardinjera sa stablima, koje će ujedno biti i klupe. Terase kafića ostaju, a donijet ćemo i neke štandove za obrtnike. Otvorenje prostora za pješake obilježit ćemo s koncertom te djecom iz triju obližnjih škola koja će crtati po pločniku, a u tome će im pomagati i ulični umjetnici.“, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Istaknuo je, piše HRT, kako će se 10-ak parkirališnih mjesta na tom potezu ukinuti. S druge pak strane, docent Marko Ševrović sa Zavoda za prometno planiranje ističe dva problema ovakve intervencije u promet:

Što će se dogoditi s vozilima koja tu ulicu koriste za komunikaciju prema istoku? Ako idete od sjevera i želite ići prema istoku, morat ćete se spustiti do Đorđićeve. Sad je pitanje kako će se ovo tu odraziti na promet tamo. Promet je vrlo sličan tekućini – ako ga negdje zatvorite, on će otići negdje drugdje. Također, tu je i pitanje pješačkog prijelaza na Palmotićevoj. Postojat će dvije odvojene pješačke zone s vrlo prometnom Palmotićevom između njih.

Kao rješenje prelaska Palmotićeve nudi se semafor.

Ovo je tek početak radova na proširenju pješačkih zona u centru grada, zaključio je Korlaet:

Plan je isto tako za Masarykovu ulicu, odnosno cijelu tu promenadu do HNK-a pretvoriti u pješačku zonu.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close