Dilj ugradio 1,1 MW solara na krovu Slavonke

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2023. u 22:00
Ukupna vrijednost EU projekta Povećanje energetske učinkovitosti pogon Slavonka iznosila je 13,288 milijuna kuna/PD

Izgrađena je fotonaponska elektrana snage 1,1 MW na krovu proizvodne hale, s predviđenom godišnjom proizvodnjom električne energije za vlastite potrebe od 1.632.571 kWh.

Dilj Vinkovci, članica Nexe Grupe, završila je EU projekt Povećanje energetske učinkovitosti pogon Slavonka koji se protekle godine provodio u tvornici crijepa Dilj u Vinkovcima.

Izgrađena je fotonaponska elektrana snage 1,1 MW na krovu proizvodne hale, s predviđenom godišnjom proizvodnjom električne energije za vlastite potrebe od 1.632.571 kWh. Ključni učinci projekta su smanjenje, tj. ušteda električne energije od 2.242.934 kWh te smanjenje CO2 emisija od 703,69 tona godišnje.

“S ciljem povećanja stupnja energetske samodostatnosti i povećanja energetske učinkovitosti, kao srednjoročni cilj odredili smo da ćemo više od 25% potreba za električnom energijom na razini Grupe osigurati iz vlastitih obnovljivih izvora energije”, ističe predsjednik Uprave Nexe Grupe Ivan Ergović.

Ukupna vrijednost EU projekta Povećanje energetske učinkovitosti pogon Slavonka iznosila je 13,288 milijuna kuna, od čega je 7,198 milijuna kuna sufinancirano iz Natječaja iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020..

Uz ugradnju fotonaponske elektrane projekt je obuhvaćao i zamjenu prečistača gline energetski efikasnijim uređajem kolnim mlinom, dizel viličara električnima, te ostalih manjih aktivnosti s ciljem povećanja energetske učinkovitosti pogona.

Komentirajte prvi

New Report

Close