‘Dilema ili javno ili privatno nije dobra za razvoj’

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2021. u 22:00
Splitski gradonačelnik Ivica Puljak/I. Čagalj/PIXSELL

Govoreći o suživotu javnog i privatnog u Hrvatskoj, Puljak je spomenuo i privatne škole te privatne staračke domove.

Predsjednik stranke Centar i splitski gradonačelnik Ivica Puljak u subotu je ustvrdio kako u Hrvatskoj postoji lažna dilema “ili javno ili privatno”, istaknuvši kako je potreban suživot i javnog i privatnog.

Puljak je bio domaćin konferencije Javno dobro i privatno poduzetništvo na kojoj se, kako je pojasnio, raspravlja o suradnji javnog i privatnog.

”Želimo da se lažna dilema ‘ili javno ili privatno’ pretvori u ‘i javno i privatno’ za dobrobit svih građana,” rekao je Puljak na konferenciji za novinare. Po njegovim riječima ulazimo u razdoblje “neobičnog mira” kojem ćemo u Hrvatskoj u sljedeće tri godine biti bez izbora.

Govoreći o suživotu javnog i privatnog u Hrvatskoj, Puljak je spomenuo i privatne škole te privatne staračke domove.

Ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević koja sudjeluje na konferenciji u organizaciji Centra i fondacije Friedrich Nauman, istaknula je da sukob između javnog i privatnog postoji jer “postoje pojedinci u Hrvatskoj koji jako dobro žive od potenciranja tog sukoba”.

”U Hrvatskoj postoji duga liberalna tradicija pomirivanja javnog i privatnog koja je bila politički eutanazirana i treba ju oživjeti”, poručila je Pribičević.

Po njoj, veliki animozitet javnog i privatnog je posljedica nedovršene tranzicije i velikog razočarenja ljudi u nju jer se kroz tranziciju vidjelo “da javno vrlo lako postaje privatno i to često na neregularan način”.

Komentirajte prvi

New Report

Close