Đikić: Pobijedit ćemo virus, smrtnost će biti jako mala ako se i pojavi

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2020. u 10:59
Foto: Davorin Višnjić / Pixsell

Profesor je upozorio da ne smijemo dopustiti da se sve zaustavi.

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić javio se videolinkom iz Njemačke u emisiju Dobro jutro Hrvatska te komentirao rad na cjepivu protiv koronavirusa koji je poharao cijeli svijet.

Znanstvenik se prvo osvrnuo na nove vijesti koje pristižu o cjepivu, a zatim i o najugroženijim skupinama. “Svaka vijest o cjepivu je dobra vijest. Veliki broj znanstvenika je uključen u stvaranje cjepiva za koronavirus. Cjepivo sigurno neće biti spremno za mjesec dva, najmanje ćemo čekati od 5-6 mjeseci”, rekao je Đikić.

“Svaka kriza u društvu pokazuje društvo od njegovog dna. Hrvatska je stvarno pokazala vrijednosti i solidarnost. Najbolja slika ove krize je da smo uvidjeli da imamo neke kvalitete. Sigurno ćemo uspjeti pobijediti virus”, rekao je napominjući kako će smrtnost, ako se pojavi, biti vrlo mala.

Život mora dalje. Znanost mora dalje. Profesor je upozorio da ne smijemo dopustiti da se sve zaustavi. Kaže kako će pandemija proći, a koliko će traga ostaviti to ćemo tek saznati.

“Sama pojava ovog zadnjeg virusa, koji nazivamo koronavirus nalazi se u okolini grada Wuhana, najvjerojatnije se virus prenio sa šišmiša na čovjeka. Taj virus normalno živi u životinjama, mutirao je i prešao na čovjeka koji je tu zarazu proširio dalje. Ciklus virusa je da se pojavljuje svakih desetak godina. Ljudi moraju znati da koronavirus nije najopasniji virus, trenutno u svijetu postoje i opasniji virusi. Mi moramo raditi na tome da pronađemo lijek i cjepiva i da se izborimo s tim. Virusi će se pojavljivati, ovisi o nama koliko ćemo ga shvatiti ozbiljno i izboriti se s njim”, objasnio je Đikić i poručio svim građanima Hrvatske:

“Ne smijete paničariti, treba pratiti upute i razmišljati svojom glavom kako ne bi štetili okolini i zaštitili sebe i svoje bližnje. U ovoj krizi je važno da provedemo vrijeme skupa i da provjeravamo one starije”.

Komentirajte prvi

New Report

Close