Đikić: Ovaj val će trajati puno duže i vjerojatno će se spojiti s petim na zimu

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2021. u 12:43
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“Vlada može donijeti bilo kakvu odluku, ali treba biti iskrena prema građanima i reći što je glavni cilj vlade: očuvanje zdravlja i gospodarstva ili puštanje virusa u širenju u populaciji.

Hrvatska danas bilježi najveći broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije. U posljednja 24 sata je 6310 novih slučajeva, a udio pozitivnih u testiranima iznosi gotovo 44 posto.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić, molekularni biolog sa Sveučilišta Goethe, komentirao je za HRT situaciju.

“Očigledno je da dosadašnje odluke Stožera nisu bile dostatne i da su izgubili kontrolu nad virusom. Čudi me da Stožer i vlada nisu naučili ništa od prošle godine. Imamo 60% opasniju delta varijantu virusa od prošlogodišnje varijante, a ponašamo se kao da smo već odavno pobijedili virus u Hrvatskoj”, kaže.

“Vlada može donijeti bilo kakvu odluku, ali treba biti iskrena prema građanima i reći što je glavni cilj vlade: očuvanje zdravlja i gospodarstva ili puštanje virusa u širenju u populaciji. To ima svoje posljedice kojima danas svjedočimo. Nažalost, ovaj val će sada trajati puno duže i vjerojatno će se spojiti i na peti val koji očekujemo tijekom zime”, rekao je.

“Povećati broj cijepljenih, bez okupljanja u zatvorenom, covid-potvrde”

Da bi se stanje popravilo, Đikić smatra da bi trebalo što brže povećavati broj cijepljenih, spriječiti okupljanja u zatvorenim prostorijama, pridržavati se održavanja distance i nošenja maski.
“Također, trebalo bi uvesti šire korištenje covid-potvrda, poticati rad od kuće, dati podršku zdravstvenim radnicima te iskreno komunicirati prema građanima”, dodaje.

“Za djecu od 5 do 11 godina su nedavno odobrena cjepiva i stoga je preporučeno zaštititi i djecu. Nemojmo nikada zaboraviti da su rizici ove bolesti jako veliki, posebno post-covid ili kronične covid-bolesti koje zahvaćaju i djecu, posebno živčani sustav. Podaci o preko 10 milijuna cijepljene djece od 11 do 15 godina pokazuju da je zaštita djece značajna kao i njihovih obitelji, a neželjene posljedice su izrazito male”, kaže.

“Prema preporukama i podacima koje imamo do sada, trudnoća nije kontraindikacija cijepljenju. Sve ove zbunjujuće poruke koje smo nedavno čuli od članice Stožera zbunjuju javnost i nisu utemeljene na točnim znanstvenim podacima. Slične zbunjujuće poruke smo slušali o tome tko i kada treba dobiti dodatnu dozu, booster dozu cjepiva”, zaključuje.

Komentari (5)
Pogledajte sve

zorangutan, 04.11.2021. u 14:50

treba uvesti obavezne covid potvrde za odrasle za sav javni i društveni život i to ih priznavati samo za cijepljene i preboljele, nikakve brze testove jer su nepouzdani…..bez toga ćemo u par mjeseci imati još par tisuća mrtvih od corone!!!

Je i divlje svinje će se namonožit….

 

bisakovi, 07.11.2021. u 04:21

<div id=”quote-4311687″ class=”forum-post__quote”>
<div class=”forum-post__quote-text text text–mlight”>

 

</div>
</div>
 

Djecu obavezno cjepiti u interesu njih i svih nas!

Odmah im 4 doze spičit da brže rastu! To im je u interesu, kažu pametni odrasli….

zm1, 04.11.2021. u 14:12

<span style=”vertical-align: inherit;”><span style=”vertical-align: inherit;”>Ostavite djecu na miru zlotvori</span></span>

Djecu obavezno cjepiti u interesu njih i svih nas!

treba uvesti obavezne covid potvrde za odrasle za sav javni i društveni život i to ih priznavati samo za cijepljene i preboljele, nikakve brze testove jer su nepouzdani…..bez toga ćemo u par mjeseci imati još par tisuća mrtvih od corone!!!

New Report

Close