Dijagnosticirali krizu upravljanja i poduprli reformu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2015. u 11:55
Bernard Jakelić, zamjenik direktora HUP-a/Ž. Bašić/PIXSELL

Na dokumentu se još radi, strategija će biti predstavljena tijekom ožujka.

Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) jednoglasno su u ponedjeljak podržali prijedlog strategije reforme državne uprave koja bi trebala pridonijeti njezinoj većoj učinkovitosti i vratiti povjerenje građana te investitora.

Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je da zajednička radna skupina radi na završnom tekstu Strategije razvoja javne uprave 2015. – 2020., koja će javnosti biti predstavljena tijekom ožujka. "Na dokumentu se još radi i vjerujem da ćemo ga vrlo brzo u završnoj verziji razmotriti sa socijalnim partnerima, Vladom i Saborom. Nadamo se političkom konsenzusu, ako do njega može doći u postojećim političkim okolnostima, jer bi on osigurao da strategija doista bude provedena, a ne završi samo na papiru", rekao je Bauk.

Što se tiče ljudskih potencijala u javnoj upravi, analizira se struktura zaposlenih i sustav napredovanja, ocjenjivanja i plaća. Zaključeno je da u svim tim segmentima treba napraviti određene promjene. Zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić izjavio je kako postoji konsenzus o potrebi reforme javne uprave, a dijagnosticirana je kriza upravljanja resursima. "Dobra volja postoji jer su neučinkovita i neracionalna javna i državna uprava jedan od glavnih uzroka manjka stranih i domaćih investicija u gospodarstvu i prepreka stvaranju nove dodane vrijednosti koja treba financirati administrativni aparat. Stoga je ključno stvarati preduvjete za konkurentniju i zdraviju poduzetničku klimu, kako bi i taj aspket naše države mogli što kvalitetnije servisirati", istaknuo je Jakelić.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da su sindikati odlučili poduprijeti donošenje strategije razvoja javne uprave jer je sadržajno dobro promišljena u mnogim elementima. Neistinitim je ocijenio tvrdnje "neoliberalnih medija" da sindikati koče reforme i ustvrdio da reforme može kočiti jedino politika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close