Digitalnu obrazovnu platformu uspjeli plasirati i u Njemačku

Autor: Darko Bičak , 18. studeni 2020. u 22:00
Izdavač nedavno ponio titulu najboljeg udžbenika u Europi za ‘Šesticu’

Modernizacija obrazovanja u RH itekako je potrebna, za 10-ak godina bit će zanimanja koja sad ne možemo zamisliti.

Udžbenik iz hrvatskoga jezika za šesti razred “Šestica” u izdanju Profil Kletta dobio je nagradu kao najbolji udžbenik u Europi na velikom međunarodnom natjecanju BELMA − Best European Learning Materials Award, kojeg je suorganizator Frankfurtski sajam knjiga.

Kako nam pojašnjava Dalibor Greganić, direktor Profil Kletta, tročlani žiri, koji čine međunarodni eksperti iz područja obrazovanja, ovome je udžbeniku dodijelio prestižnu nagradu zbog inovativne koncepcije, modernoga pristupa i izrazite kvalitete materijala koji promiču čitanje u digitalno doba i razvijaju kritičko mišljenje, analitičnost i kreativnost.

Anticipirali budućnost

“U doba kada na javno mnijenje sve više utječu lažne informacije i trivijalizacija sadržaja, u svijetu brzih promjena i nesigurnosti uzrokovanih pandemijom, znanje nikada nije bilo vrednije”, kaže Greganić.

Kurikularna reforma je, barem prije korone, bila jedna od top društvenih tema u Hrvatskoj, a udžbenici i biznis izdavača je neposredno oslonjen na nju. Donesena kurikularna reforma je u svakom slučaju odredila i usmjerila izradu novih obrazovnih materijala.

Tako i iz ove tvrtke ističu da su ponudili hrvatskim učiteljima nove udžbeničke komplete, kreativne i inovativno osmišljene, s novim metodologijama i konceptima.

Greganić

U doba kada na javno mnijenje sve više utječu lažne informacije, znanje nikada nije bilo vrednije.

“Natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za nove udžbenike završava sljedeće godine i već smo jako zadovoljni postignutim rezultatima. Mi u Profil Klettu sebe vidimo kao saveznika učiteljima u borbi za znanje, a uz odlične udžbeničke komplete, to smo pokazali i izradom i razvojem IZZI-ja – svoje obrazovne platforme za izradu digitalnih udžbenika, koja se pokazala iznimno dragocjenom za online nastavu.

Jako smo zadovoljni jer smo ove godine našu digitalnu obrazovnu platformu uspjeli plasirati tvrtkama u Bugarskoj, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Njemačkoj, a i hrvatskoj Nakladi Ljevak. Uz to, projekt na koji smo posebno ponosni partnerstvo je s Vladom Crne Gore u procesu digitalizacije njihova obrazovnog sustava, tj. udžbenika za prvi razred osnovne škole”, navodi Greganić.

Iz Kletta ističu da su posljednjih nekoliko godina intenzivno posvetili osmišljavanju inovativnih obrazovnih sadržaja i ulaganju u razvitak novih tehnologija u obrazovanju, a s obzirom na to da je zbog okolnosti odjednom bila moguća jedino digitalna komunikacija, ovo je razdoblje pokazalo u kojoj su mjeri bili vizionari i na neki način anticipirali budućnost.

“Upravo smo situaciju s koronavirusom okrenuli u našu korist jer se pokazalo da jedino razvijanjem digitalnih obrazovnih sadržaja i stvaranjem naše vlastite IZZI platforme za digitalne udžbenike (IZZI – interaktivno, zanimljivo, zabavno, inkluzivno) možemo premostiti ovu krizu i pružiti pravu, konkretnu podršku školama učiteljima u ovim zahtjevnim i nepredvidivim okolnostima.

Tako su se naši digitalni obrazovni sadržaji pokazali iznimno korisnima ovo proljeće u vrijeme pokretanja online nastave, kada smo ih besplatno ponudili svim učiteljima, pa i onima koji ne koriste udžbenike Profil Kletta. Time smo im uvelike olakšali nastavu u zahtjevnim uvjetima lockdowna”, naglašava direktor ove izdavačke kuće.

Napredna tehnoloških rješenja

U posljednjem se desetljeću suočavamo s velikim i dalekosežnim promjenama, od društvenih do tehnoloških, ekonomskih i političkih, što naravno utječe i zahtijeva promjene u obrazovnom sustavu i njegovu cjelokupnu modernizaciju.

Iz Profil Kletta pojašnjavaju da nam je ta modernizacija cijelog obrazovnog sustava u Hrvatskoj itekako potrebna s obzirom na to da će već za desetak godina postojati zanimanja i profesije koje danas ne možemo ni predvidjeti niti zamisliti.

“U budućnosti će se na našoj IZZI polici vjerujemo naći i edukativni digitalni sadržaji i drugih obrazovnih institucija, poput fakulteta i škola stranih jezika, a mi ćemo i dalje raditi na unapređenju takvih inovativnih tehnoloških obrazovnih rješenja”, navode u Klettu.

Zbog situacije oko korona krize su ograničena ili otkazana mnoga događanja, a jedno je i tradicionalni Interliber, važan za svakog izdavača. No, u Klettu navode da s obzirom na to koliko i sami razvijaju sve mogućnosti online nastave kroz unapređenje platforme IZZI, potpuno su se adaptirali i na upravo završeni Interliber u online verziji.

Komentirajte prvi

New Report

Close