Digitalizacija pravosuđa i ubrzanje postupaka ključne teme za poslovnu zajednicu

Autor: Objava za medije , 02. veljača 2021. u 16:07
Foto: Robert Anic/PIXSELL

AmCham-ovo virtualno događanje s ministrom Ivanom Malenicom.

„Na povećanju efikasnosti pravosuđa i ubrzavanju postupka Ministarstvo radi u dva smjera; zakonodavnom okviru i digitalizaciji. Uz izmjene procesnih zakona kao što su Zakon o parničnom postupku gdje ćemo propisati rokove donošenja odluka, Ministarstvo u ovoj godini želi strateškim pristupom riješiti predmete starije od 7 godina. Uvođenjem novih digitalnih rješenja postići ćemo da komunikacija s pravosudnih tijelima i postupanje u postupku bude brže i jednostavnije za sve uključene u postupak. To je pristup koji želimo razvijati“ rekao je danas ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na virtualnom događanju Američke gospodarske komore.

„Pravosuđe je ključna tema za daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva. Upravo iz tih razloga izuzetno nam je drago što smo već imali priliku krajem prošle godine predstaviti ministru Malenici i njegovim suradnicima AmCham-ove preporuke za unaprjeđenje pravosuđa. Nakon općih preporuka, AmCham će nastaviti raditi na pitanju uspostave uspješnog sustava naplate potraživanja s fokusom na Ovršni i Stečajni zakona. Upotreba umjetne inteligencije u pravosudnom sustavu i digitalizacija Registra poslovnih udjela dodatne su teme kojima će se AmCham baviti i ove godine.“ istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

„Efikasnost pravosuđa te unaprjeđenje pravne sigurnosti i poslovnog i investicijskog okruženja od velike su važnosti za poslovnu zajednicu jer su preduvjet stabilnosti poslovanja u Hrvatskoj. Ono što poslovnu zajednicu i članove AmCham-a zanima su zasigurno planovi za deregulaciju i uklanjanje administrativnih barijera za poslovanje, budućnost digitalizacije pravosuđa, aktivnosti usmjerene ka unaprjeđenju pravne sigurnosti i transparentnosti poslovanja te efikasnosti pravosuđa i pravnog sustava. Stoga pozdravljamo daljnje planove Ministarstva pravosuđa i uprave za nastavak reforme i digitalizacije pravosuđa.“ naglasila je Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a.

Na događanju je bilo i riječi o budućim aktivnostima digitalizacije pravosuđa odnosno najave razvoja i izrade novih alata poput uključivanja novih pravosudnih tijela u e-Komunikaciju, razvoj i nadogradnja e-Spis sustava u smislu uspostave algoritama za dodjelu predmeta, izrada novog sustava e-Ovrhe koji će omogućiti podnošenje elektroničkih obrazaca – prijedloga za ovrhe na temelju vjerodostojne ovrhe te povezivanje usluga MPU sa sustavima na razini EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close