Difuzni i integralni hoteli za unapređenje privatnog smještaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2014. u 15:31
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministarstvo turizma je dopunilo pravilnik o kategorizaciji hotela s još dvije vrste objekata – difuznim i integralnim hotelima u koje se po želji mogu udružiti iznajmljivači smještaja i drugi subjekti.

Kao jednu od mjera za unapređenje prevladavajućeg obiteljskog ili privatnog smještaja u ukupnom smještaju u hrvatskom turizmu, Ministarstvo turizma je dopunilo pravilnik o kategorizaciji hotela s još dvije vrste objekata – difuznim i integralnim hotelima u koje se po želji mogu udružiti iznajmljivači smještaja i drugi subjekti.

Taj dopunjeni pravilnik s naglaskom na difuzne i integralne hotele, ali i nove detalje vezane za hotele baština (heritage) te lječilišne (spa) oznake, koje može dobiti svaki hotel koji u svojim objektima pruža zdravstvene i spa usluge, predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Darko Lorencin i načelnik Sektora za standarde u Ministarstvu turizma Željko Cvrtila.

Cilj je povećanje kvalitete, prepoznatljivosti, ali i popunjenosti privatnog smještaja koji u više od 57 tisuća kućanstava ima oko 400 tisuća kreveta, što je oko 50 posto svih smještajnih kapaciteta u hrvatskom turizmu, naglasio je Lorencin.

Taj je smještaj popunjen oko 53 dana godišnje i to većinom ljeti, što bi se udruživanjem registriranih 'privatnih' kreveta (soba, apartmana, kuća, vila i drugog) u difuzne ili integralne hotele, kao upravitelje i svojevrsne zajedničke recepcije, moglo povećati i na pred i posezonske mjesece.

Lorencin smatra da to omogućuje i stvaranje novih inovativnih turističkih priozvoda u destinaciji, zajedničku promociju na tržištima, kao i profesionalizaciju tog dijela smještaja.

Kazao je i da će Ministarstvo obavljati registraciju difuznih i integralnih hotela koji kasnije u formi d.o.o.-a s iznajmljivačima i drugim zainteresiranim subjektima u destinaciji ugovorom definiraju međusobne odnose.

U difuzni hotel može se udružiti tri i više objekta i to u starim povijesnim jezgrama gradova ili stara kućanstva u starim malim ili većim naseljima, dok se u integralne hotele udružuju (integriraju) noviji objekti i novogradnje u novijim naseljima.

I u jednima i u drugima tehnologija rada je ista – zajednička je recepcija, svi uz smještaj nude i doručak i/ili druge ugostiteljske usluge, dok ostala ponuda i sadržaji ovisi o volji i željama udruženih objekata.

Iako za sada nije procijenjeno kada bi i gdje mogli 'niknuti' prvi takvi hoteli, kao ni može li to biti još ove godine, ministar je kazao da dobre naznake za to postoje u Istri, Šibeniku i Zadru, kao i da se time mogu baviti i male turističke agencije ako se registriraju i za takvu djelatnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close