Tko su kandidati za veliku transakciju? Desetak fondova i tvrtki iz branše primilo ‘teaser’ za kupnju Pevexa

Autor: Marija Brnić , 04. travanj 2023. u 13:04
Spominju se njemački Obi, slovenski Merkur, Koc iz Turske/J. Regović/PIXSELL

Krenuo proces prodaje većinskog paketa kojeg drže Pavao Vujnovac i Mario Radić.

Prije četiri mjeseca najveći dioničari Pevexa najavili su da traže savjetnika koji će pripremiti postpak prodaje tog trgovačkog lanca, najvećeg na hrvatskom “uradi sam” tržištu. Angažiran je KPMG koji je kako doznaje Poslovni dnevnik izradio početnu dokumentaciju i potkraj ožujka uputio teaser investitorima koji su iskazivali interes za kupnju Pevexa.

Neslužbene informacije govore kako je inicijalni poziv upućen prema desetak investitora koji su dosad iskazali zanimanje za Pevex, a riječ je uglavnom kompanijama iz sektora i investicijskim fondovima.

Među imenima koja se, također neslužbeno, čuju su i njemački Obi, koji je svojedobno, prije prošle gospodarske krize bio prisutan u Hrvatskoj, slovenski Merkur, kojega je prije nekoliko godina želio akvizirati upravo Pevec, ali i velika grupacija Koc iz Turske, koja među ostalim ima i tvrtku u ovoj maloprodajnoj niši. Spominje se i rumunjski lanac Dedeman, te nekoliko investicijskih fondova iz Slovačke, ali i nekih drugih zemalja.

Tko su doista ozbiljni kandidati za ovu veliku transakciju, te o kojim vrijednostima se radi, bit će jasnije tek po provođenju dubinskih snimanja i potom predaje obvezujućih ponuda, što će uslijediti u drugoj polovici godine.

23,3

posto dionica Pevexa drži Jurica Lovrinčević koji ih ne želi prodati niti komentirati zašto

No, najavljivani proces prodaje ovime je i službeno pokrenut, a ono što je primjetna novina u odnosu na najave mogućeg postupka prodaje iz prosinca jest da je iz dioničarskog trojca koji će tržištu ponuditi svoje dionice istupio Jurica Lovrinčević, pa na prodaju nije 76 posto, nego samo dionice koje posjeduje dvojac Pavao Vujnovac i Mario Radić.

No, ta dva dioničara zajedno posjeduju većinski paket, ukupno 53,3 posto, dakle, potencijalnim kupcima dovoljno atraktivno za razmatranje. Najveći je pojedinačno gledano dioničar Vujnovac, vlasnik PPD-a i ENNA-e, u čijem je posjedu 33,6% dionica, dok Radić drži 16,6% dionica, a Lovrinčević ukupno posjeduje 23,3%.

Zašto je izašao iz kombinacije za prodaju svog udjela, jučer Lovrinčević nije želio komentirati. Taj bivši predsjednik Uprave Pevexa, vlasnik osječke tvrtke Dicentre, prošle je godine, zajedno s Udrugom malih dioničara Pevex podnio tužbu kojom traže poništavanje svih odluka glavne skupštine iz svibnja 2022. i odluka o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća.

Kako su tada objašnjavali, smatraju dubioznim garancije koje je Pevex izdao, koje su enormno rasle, o čijim detaljima i pravnim osobama s kojima su povezane, tvrde, nisu dobili tražene detaljnije informacije, a smatrali su da bi one mogle stvoriti obveze u iznosu koji prelazi godišnju dobit poduzeća.

Jurica Lovrinčević, bivši čelnik Pevexa/L. Stanzl/PIXSELL

Međutim, neslužbeno se čuje da Lovrinčević nije dosad ni bio u kombinaciji za prodaju dionica ovog trgovačkog lanca, dok jedan od dioničara s većim paketom želi biti u tom krugu, ali – nije pozvan. Riječ je o Franji Kralju, vlasniku tvrtke Kralj-Commerce, koji u Pevexu drži 5,3 posto.

Doista mi je žao da već nisamu tom prvom krugu, no ako se bude prodavalo, želio bih biti uključen. Smatram da sam dao svoj doprinos očuvanju Peveca/Pevexa, jer sam se priključio među prvima u spašavanje tvrtke, kada je to bilo najpotrebnije. Tvrtka se ponovno digla i sada bih se maknuo”, kazao nam je Kralj, pojasnivši da su razlog za njegovo povlačenje i njegovo zdravlje, a ujedno bi prodajom stekao financijsku injekciju za daljnje jačanje poslovanja svoje tvrtke, koja u području bijele tehnike posluje već četiri desetljeća. No, prodaju uglavnom pozdravljaju i ostali dioničari, smatraju je dobrom za daljnji razvoj.

Predstavnik Udruge malih dioničara Pevexa Hrvoje Marković prodaju dionica načelno vidi dobrom s aspekta malih dioničara, a pozicija i stajališta ovisit će o samom kupcu i njegovim namjerama, odnosno hoće li to biti netko tko će željeti preuzeti sve dionice ili će možda željeti ponovno tvrtku vratiti na uređeno tržište kapitala.

Vujnovac bez komentara
Druga opcija za većinu bi bila poželjan oblik, zbog čega su mali dioničari, kako kaže Marković, bili i priželjkivali ulazak mirovinskih fondova. Marković kaže kako nisu bili pozvani da sudjeluju u pokrenutom postupku prodaje, ali to što u ovoj fazi nisu uključeni ne dovodi u vezu sa sudskim sporovima koje su Udruga i Lovrinčević pokrenuli protiv Pevexa, a najave aktualnog predsjednika Uprave Pevexa Krešimira Bubala da će se oko ovih sporova postići nagodba smatra logičnim.

Pregovori se zasad ne vode, no, s obzirom na tematiku, nagodba će biti potrebna kako bi se sporna pitanja raščistilo prije ulaska novog vlasnika. Ni Pavao Vujnovac, kako je poručio, zasad nema što reći o ovom postupku. On je prije nekoliko mjeseci jasno dao do znanja da je tvrtka dosegla visoku fazu razvoja od stečaja do lidera na tržištu i da joj je za daljnje širenje potrebna nova vlasnička struktura.

2200

radnika zapošljava Pevex koji drži 22% udjela na ‘diy’ trgovačkom tržištu

U prošloj godini tvrtka je od prodaje uprihodila 386 milijuna eura, a ostvarena je neto dobit u iznosu od 35 milijuna eura. Poslovni rezultati kontinuirano rastu, a Pevexov udjel na domaćem “uradi sam” maloprodajnom tržištu je 22 posto, te je uvjerljivi lider, s obzirom na to da idući, Bauhaus, drži 13 posto tržišta, a Lesnina 12%.

Prema podacima koji se navode u teaseru, pred Pevexom je otvaranje još jednog centra, u Poreču, koji će biti 29 po redu, a kompanija namjerava pokrenuti i veliku investiciju u centralno skladište. To bi u ovom trenutku bila i jedna od najvažnijih razvojnih investicija, a prema najavi uložit će se se 16 milijuna eura i to u cijelosti iz vlastitih izvora.

Sustav je to koji zapošljava 2200 radnika, a koji potencijal osim u daljnjem širenju trgovine ima i u razvoju online kanala, te jačanja privatne robne marke i asortimana robe široke potrošnje, kao i međunarodno širenje. U teaseru se navodi i kako su u proteklih godinu dana obavljena i snimanja za potencijalne dvije akvizicije, no bez preciziranja o kojim se potencijalnim kupnjama radi.

Bez dividendi
Tvrtka, inače, već dvije godine ne isplaćuje dobit dioničarima, a to se provlačilo i kao mogući razlog napetosti među dioničarima, s tim da su oni koji su nezadovoljni financijskim izvješćem to demantirali. Upravo je sazvana i skupština dioničara na kojoj će se odlučivati o prihvaćanju financijskih izvješća za prošlu 2022., a u po prijedlogu Uprave i ovaj put nije u planu isplata dividendi.

Komentirajte prvi

New Report

Close