Depoziti u bankama porasli 5 posto, na 255 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2016. u 11:56
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ukupni devizni depoziti su krajem siječnja iznosili 171,6 milijardi kuna, zabilježivši povećanje za 266 milijuna kuna u odnosu na prosinac prošle godine.

Najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) ukazuju na nastavak rasta ukupnih depozita u siječnju na godišnjoj razini, za 12,1 milijardu kuna ili 5 posto, na 255,6 milijardi kuna.

Premda su na mjesečnoj razini, drugi mjesec za redom, zabilježili pad od 1,4 milijarde kuna ili 0,5 posto, ukupni depoziti, koji uključuju depozitni novac te oročene i štedne kunski i devizni depozite, na godišnjoj su razini porasli za 12,1 milijardu kuna ili 5 posto, na 255,6 milijardi kuna, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA)..

Ukupni štedni i oročeni depoziti krajem siječnja su dosegnuli 207,2 milijarde kuna te, su uz blagi mjesečni rast za 624,7 milijuna kuna ili 0,3 posto, u odnosu na siječanj 2015. viši za 6,3 milijarde kuna ili 3,1 posto. Tome je najviše pridonio godišnji rast deviznih i kunskih depozita, kažu analitičari RBA.

Ukupni devizni depoziti su krajem siječnja iznosili 171,6 milijardi kuna, zabilježivši povećanje za 266 milijuna kuna u odnosu na prosinac prošle godine, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 5,2 milijarde kuna ili 3,1 posto.

"Razmjerno snažan rast na godišnjoj razini dobrim dijelom je i posljedica kupoprodajne transakcije vezane za prodaju Tvornice duhana Rovinj (TDR) u vlasništvu Adris grupe multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco (BAT)", navode iz RBA. Transakcija je, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosila 505 milijuna eura.

Budući da devizni depoziti čine 83 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro u siječnju za 0,4 posto na godišnjoj razini pridonio je ublažavanju rasta njihovog kunskog izraza, poručuju analitičari RBA. 

Krajem siječnja depozitni novac iznosio je 48,5 milijardi kuna, što je 2 milijarde kuna ili 4 posto manje u odnosu na prosinac 2015., dok je na godišnjoj razini zabilježio rast za 5,9 milijarde kuna ili 13,7 posto.

"To ukazuje na nastavak sklonosti stanovništva držanju likvidne financijske imovine na tekućim i transakcijskim računima, što je dijelom rezultat pada kamatnih stopa banaka na depozite te uvođenja poreza na dohodak od kamata od početka prošle godine", kažu iz RBA.

Promatrano prema sektorima, depoziti stanovništva, koji čine gotovo 82 posto ukupnih depozita, krajem siječnja iznosili su 168,9 milijardi kuna i u odnosu na mjesec ranije zadržali su se gotovo na istoj razini, dok su u odnosu na siječanj 2015. porasli za 398 milijuna kuna ili 0,2 posto.

Uz mjesečni rast od 425 milijuna kuna ili 1,4 posto, depoziti poduzeća krajem siječnja iznosili su 31,1 milijardu kuna. Prema siječnju 2015. ukupni depoziti poduzeća su značajno porasli za 8,1 milijardu kuna rastući po dvoznamenkastoj godišnjoj stopi od 35,4 posto, što je posljedica transakcije vezane za kupnju TDR-a koja je zaključena krajem rujna.

Godišnji pad depozita zabilježen je u kategorijama drugih financijskih posrednika, za 34,6 posto, pomoćnih financijskih institucija, za 22,5 posto, te kod osiguravajućih društava i mirovinskih fondova, za 24,5 posto, a u RBA kažu da bi "rast depozita u sektorima kućanstava i poduzeća mogao i u ovoj godini pridonijeti pozitivnim godišnjim stopa rasta ukupnih depozita".

 

Komentirajte prvi

New Report

Close