Deponij fosfogipsa došao do daha dok čeka gradnju najveće sunčeve elektrane

Autor: Marija Brnić , 12. travanj 2022. u 22:00
Na De-Fos-ovom terenu, koji se proteže na 166 hektara, gradit će se elektrana snage 100 MW/DE-FOS

Centar za restrukturiranje odobrio 60-mjesečnu otplatu i druge pozajmice tvrtki De-Fos.

Godinu dana nakon privatizacije De-Fos-a, nekadašnje Petrokemijine tvrtke zadužene za upravljanje deponijem fosfogipsa, ta se tvrtka ponovno našla na dnevnom redu Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje (CERP).

Prema službenoj objavi, odobren je prolongat i druge pozajmice koju je De-Fos prije prodaje dobio za isplatu plaća i tekuće poslovanje.

U slučaju obje pozajmice riječ je o iznosima od 1,5 milijuna kuna, a za prvu je potkraj prošle godine CERP odobrio obročnu otplatu u 48 mjesečnih rata, dok će drugu pozajmicu tvrtka vraćati u 60 mjesečnih obroka, uz pripadajuće kamate.

Glava iznad vode
CERP-ovo odobrenje pratilo je i još jedno izvješće državne inspekcije o nadzoru održavanja i sanacije neopasnog otpada i upravljanja deponijem, koje je očito pozitivno.

“S ovim definitivno lakše dišemo, to će nam omogućiti da se održimo iznad vode dok krenemo s realizacijom projekta solarne elektrane, koji, na žalost, čeka izmjene prostornih planova”, kaže Anto Marković, direktor De-Fos-a i vlasnik kutinske tvrtke Flamtron koja je prije godinu dana preuzela deponij otpada iz nekadašnje Petrokemijine proizvodnje.

Na De-Fos-ovom terenu, koji se proteže na 166 hektara, postojećim planovima nije predviđena mogućnost za projekt solarne elektrane, a o njegovom unošenju u okviru izmjena prostornog plana koje su u tijeku, Marković kaže da je već održao nekoliko sastanaka s uredom za prostorno uređenje Sisačko-moslavačke županije.

1,5

milijuna kuna iznos je CERP-ove pozajmice De-Fosu za plaće i tekuće poslovanje

Prema najavama, izmjene prostornog plana očekuju se okončati do kraja godine, a potom će slijediti još i procedura unošenja izmjena i u prostorni plan grada Kutine.

“Da nema čekanja zbog prostornih planova, projekt bi već počeli stavljati na noge jer zainteresiranih za ulaganje u elektranu ima, razgovaramo i s domaćim i inozemnim partnerima, s kojima bi zajednički ušli u gradnju”, dodaje Marković, ne krijući da žali što u uvjetima kada su za financiranje projekata solarne energije u EU vrata ne odškrinuta, nego širom otvorena, mora čekati još najmanje godinu dana.

Povratak iskusnih kadrova
Do tada, tvrtka ne ostvaruje značajnije prihode, a Marković – koji je nakon preuzimanja ostao bez zaposlenika koji su iskoristili mogućnost i vratili se u Petrokemiju – zaposlio je nove radnike koji brinu o održavanju deponija.

No, trenutno pregovara i o povratku nekih iskusnih kadrova, koji će biti potrebni i u daljnjoj fazi ambicioznog projekta gradnje najveće solarne elektrane na ovim područjima, snage 100 MW.

“Svjestan sam da će trebati realno tri do pet godina da se realizira plan gradnje solarne elektrane, no optimist sam i vjerujem u uspjeh”, poručuje Marković, koji je 100-postotni udjel u De-Fos-u od države kupio za 112.000 kuna, uz uplatu 7 milijuna kuna u temeljni kapital tvrtke, kojima se željelo dobiti sigurnost za stabilno poslovanje nakon prodaje.

S odobrenim odgodama vraćanja pozajmica CERP-u, kojima su omogućene isplate plaća dok je trajala procedura privatizacije u dva kruga, Marković je uvjeren da će tvrtka dobiti daha i izdržati do početka velikog posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close