Delta preuzima primat u Hrvatskoj, Božinović detaljno objasnio nove mjere

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2021. u 12:24
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sve mjere se donose s trajanjem do 15. kolovoza, a odluka stupa na snagu u ponedjeljak 26. srpnja.

“Najniža je incidencija u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj. Hrvatska je na 10. mjestu po incidenciji, a po stopi smrtnosti na 20. mjestu u EU”, rekao je Krunoslav Capak na konfernciji za medije Stožera civilne zaštite.

“Već dugo smo zajedno, 17 mjeseci komuniciramo ove teme. Poruke su više-manje slične. Sami svjedočite da smo negdje od kraja trećeg vala upozoravali na mogućnost pojave novih sojeva, mogućnost ponovnog javljanja zaraze i do se desilo – delta soj je među nama i to nas mora tjerati na oprez. Nezahvalno je prognozirati što će biti, puno je nepoznanica, ali moramo se svi složiti da je prolongiranje cijepljenja i podcjenjivanje mjera put su u crveno, u sigurni odlazak turista, u usporavanje ekonomskih aktivnosti i put su u ugrozu zdravstvenog stanja. Kome to treba? Nama kao društvu sigurno ne. Ali odgovor imamo – cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera. Pravo vrijeme za adekvatan odgovor je upravo sada, kada porast broja novozaraženih nije velik. Poštivanjem mjera i cijepljenjem možemo napraviti da se zaraza ne rasplamsa. Pozitivne će posljedice biti na turističku sezonu i na živote svih nas. Komunicirali smo da smo najbolji u odnosu na turističke konkurente, ali to neće ostati tako ako ne budemo oprezni. Opreza nikad dosta. Mislim da nam to mora biti motiv da još jednom razmislimo o cijepljenju, da ne vjerujemo napisima koji nisu znanstveno utemeljeni. Vjerujmo medicini i znanstvenicima koji su nas u povijesti već spasili od bolesti”, rekao je Beroš te dodao da se sada i turisti mogu cijepiti i da je to odlična poruka te da je cijepljenje organizirano diljem Hrvatske.

“Mi svoje radimo, ali loptica je sada na građanima. Svi moramo uprijeti u istom smjeru kako bismo savladali epidemiju”, rekao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako delta preuzima primat.

“Oko 70 posto svih inficiranih u Europi su infekcije uzrokovane delta varijantom. Većinom je sad inficirana mlada populacija, koja putuje, aktivna je i posjećuje masovna okupljanja. To je nešto što je ovo ljeto definirano kao najveći rizik. Mlađa populacija i dalje nije polučila veće hospitalizacije, ali ugroženi su stariji koji su imunokopromitirani. Njima je preporuka da se cijepe”, rekla je Markotić.

Navela je i kako je u školama vrlo važno da se učitelji i profesori cijepe jer iako djeca nemaju težu kliničku sliku u slučaju da se zaraze, mogu dalje prenositi bolest. Kazala je i kako je vrlo vjerojatno da će danas i cjepivo Moderne dobiti odobrenje za cijepljenje djece, odnosno mladih do 18 godina.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o novim mjerama.

“Kao što smo i najavljivali s obzirom na epidemiološku situaciju, Stožer je danas donio odluke koje se odnose na Dubrovačko-neretvansku županiju, Splitsko-dalmatinsku Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Radi se o zabrani održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba, osim ako se radi o javnom događanju na kojem sudjeluju smao osobe s covid-potvrdom i neće sudjelovati više od 1000 osoba. Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24 sata, održavanje privatnih svečanosti svih vrsta, uključujući svadbe, dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera ako na svečanosti nije prisutno više od 15 osoba. Više od toga moguće je samo uz covid-potvrde. Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera. Sportska natjecanja s prisustvom gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju covid potvrde. Organizatori događanja iz ovih kategorija moraju najkasnije 7 dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u dva dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u dva dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja, onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer”, rekao je Božinović.

“Ograničenje i za događanja s covid-potvrdama je 1000 osoba, ali u iznimnim slučajevima može Nacionalni stožer dati suglasnost ako se HZJZ složi s epidemiološkim okvirom koji daje županijski stožer. To su, ja bih rekao, izuzeci, a ne pravilo”, dodao je Božinović.

Sve mjere se donose s trajanjem do 15. kolovoza, a odluka stupa na snagu u ponedjeljak 26. srpnja, rekao je Božinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close