Zagrebačka tvrtka Delt Papir želi pokriti svu domaću potražnju za maskama

Autor: Darko Bičak , 26. lipanj 2020. u 13:39
Zagrebačka tvrtka u dva mjeseca organizirala proizvodnju ‘top’ artikla

Procjenjujući situaciju na tržištu, Uprava je, usred pogubne korona krize, uložila 1,5 mil. kuna u novi pogon za proizvodnju certificiranih troslojnih kirurških maski.

Pandemija Covida-19 je prema svemu sudeći ušla u svoju drugu fazu te se nakon kratkotrajne stagnacije opet približavamo troznamenkastim dnevnim brojkama pozitivnih na koronavirus. Ovih dana su pooštrene neke epidemiološke mjere u Hrvatskoj, a jedna od ključnih je obveza nošenja zaštitnih maski u brojnim javnim prigodama. Stoga se ponovno postavlja pitanje slijedi li nam i ponavljanje scenarija s nestašicama ovog artikla te skokom njegove cijene od nekoliko stotina posto.

No treba znati da se u ovom “valu” domaća industrija konsolidirala jer je sve više tvrtki koje su u svoj asortiman uvrstile i proizvodnju zaštitnih maski. Jedna od njih je i zagrebčki Delt Papir koji je, kako sami ističu, prva hrvatska tvrtka s potpuno lokalnom proizvodnjom papirnatih proizvoda za higijensku upotrebu.

Procjenjujući situaciju na tržištu, Uprava Delt Papira je, usred za gospodarstvo po mnogo čemu pogubne korona krize, uložila 1,5 milijuna kuna u novi pogon za proizvodnju certificiranih troslojnih kirurških maski. Investicija je završena ovih dana, a realizirana je u svega dva mjeseca.

Kako nam pojašnjava direktor Alen Krajačić, koji tu funkciju obavlja s Krunom Kišakom, odluka o proizvodnji kirurških maski došla je iz potrebe za zaštitom vlastitih zaposlenika, jer dovoljnih količina maski na tržištu naprosto nije bilo za kupiti. Sada im je plan osigurati dovoljne količine maski za domaće potrebe.

25

tisuća maski kapacitet je proizvodnje u jednoj smjeni u novom pogonu tvrtke Delt Papir

Kapacitet proizvodnje im je 25 tisuća maski u smjeni, a broj smjena ovisit će, kaže, o zahtjevima tržišta.

Svjesni činjenice da je lokalna proizvodnja u ovom trenutku glavni oslonac krizom poljuljane ekonomije te da svojim proizvodnim djelatnostima stvaraju znatan udio u tržišnom oporavku, i ovim projektom, kao i svim dosadašnjim ulaganjima, tvrtka želi snažno doprinijeti domaćem gospodarstvu.

Planirajući novi proizvodni pogon, prvenstveno smo htjeli osigurati mirniju pripremu domaćeg tržišta za mogući drugi val koronavirusa. Kirurške maske vrlo su koristan proizvod bez kojeg u ovom trenutku praktički ne možemo raditi u kolektivu, voziti se u javnom prijevozu, obavljati kupnju.

Zbog svoje posebne strukture i filtrirajućih karakteristika, kirurške maske pokazale su se učinkovitima u sprječavanju širenja kapljica koje nastaju prilikom govora i disanja, a u svakodnevnom životu razgovor je ono što čini temelj rada i života”, objašnjava jedan od razloga za novi investicijski ciklus u Delt Papiru Alen Krajačić.

Žele olakšati zdravstvu

Osim u svakodnevnom životu, svjedočili smo globalnoj krizi i nestašici zaštitne opreme, nužne za rad medicinskih ustanova. U ovoj zagrebačkoj tvrtki, kažu, žele olakšati hrvatskim zdravstvenim ustanovama dosadašnje dugotrajno čekanje na pošiljke iz inozemstva.

Premda je situacija s nabavom zaštitne opreme u Hrvatskoj stabilizirana, vlasnici Delt Papira ističu važnost domaće proizvodnje koja bi u predstojećem razdoblju mogla biti od velike važnosti za neprekinutu stabilnost u opskrbi zaštitnom opremom.

“Naše bolnice i druge zdravstvene ustanove u svakom trenutku moraju biti u mogućnosti opskrbiti svoje zaposlenike zaštitnom opremom, posebno zaštitnim kirurškim maskama koje se mijenjaju više puta u smjeni te su neizostavne u radu s pacijentima.

Jasno da se nadamo i željno očekujemo adekvatno medicinsko rješenje za okončavanje bitke s virusom, no vrijeme je neumoljivo, a mi ne želimo stvari prepustiti slučaju. Dobro planiranje proizvodnje sigurno će učiniti veliku razliku ako do novog vala Covida-19 ipak dođe.”, dodaje Kruno Kišak.

Profil tvrtke

Iz Delt Papira naglašavaju da privatni sektor sigurno očekuje bitka s neizvjesnim tržišnim previranjima, no tvrtke koje se bave proizvodnjom asortimana od značajne važnosti u novonastalim ekonomskim potrebama zasigurno treba i dalje podržavati jer o njihovoj stabilnosti ovise mnoga radna mjesta, ali i zdravstvena sigurnost naših sugrađana, zdravstvenih radnika i pacijenata.

Delt Papir je lani ostvario prihod od 129 milijuna kuna, što je bio rast od 14%. Zapošljavaju 100-tinjak radnika, a godišnje prerade oko 12.000 tona papira. Prošlu su godinu završili s 50% prihoda od izvoza, a u prva dva mjeseca ove godine, do izbijanja pandemije koronavirusa, izvoz im je porastao na 65% . Maske proizvode i za izvoz i za domaće tržište, stoga su pripremili i pakiranja kutija na hrvatskom i engleskom jeziku.

“Narudžbe iz izvoza neprestano pristižu, posebice zbog činjenice da su maske certificirane, a kao i papirnu konfekciju, izvozimo ih od EU pa sve do Bliskog istoka. Sama proizvodnja se odvija preko matične tvrtke Delt Papir, a za distribuciju je zadužena sestrinska tvrtka Hygiene 4 You”, kažu Krajačić i Kišak.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kome ćete to dilati????

Nesto pametno napravite u RH i  kasnije  ne u ponudi cijene kao “suho zlato” kako se ponovno ne bi osramotili!!

New Report

Close