Davor Majetić: Poslodavce raduje izlazak iz recesije, no čekaju se reforme

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2017. u 15:11
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Hrvatsko gospodarstvo, kako je istaknuo, ostvarilo je u četvrtom lanjskom tromjesečju najbrži rast u gotovo devet godina, brži od svih očekivanja, pa čak i od Vladinih projekcija od 3,2 posto.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić kazao je u utorak da poslodavce raduje izlazak iz recesije, no upozorio i da ova godina nosi dosta izazova na koje će Vlada morati ponuditi prave odgovore.

"Već drugu godinu gospodarstvo raste i čestitamo svim hrvatskim gospodarstvenicima na ovakvim rezultatima za prošlu godinu", kazao je Majetić komentirajući prvu procjenu Državnog zavoda za statistiku o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u proteklom kvartalu za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, odnosno za 2,9 posto u cijeloj 2016. godini.

Hrvatsko gospodarstvo, kako je istaknuo, ostvarilo je u četvrtom lanjskom tromjesečju najbrži rast u gotovo devet godina, brži od svih očekivanja, pa čak i od Vladinih projekcija od 3,2 posto.

"Rast od 3,4 posto je najbrži još od prvog kvartala predrecesijske 2008. godine, kada je BDP porastao također za toliko. Razlozi za to su mnogi, u turizmu smo opet ostvarili rekordne rezultate. Potrošnja raste. Proizvodnja raste. Planiraju se nove investicije", rekao je Majetić.

Ustvrdio je da su u HUP-u optimističniji smo prijašnjih godina, no da su poslodavci su i dalje oprezni. "Izašli smo iz recesije i počeli rasti – tome se zaista treba radovati. Međutim, ova nam godina donosi dosta izazova, na koje će nova Vlada morati ponuditi prave odgovore. I dalje nas čekaju reforme o kojima stalno govorimo", poručio je.

Vlada je u mandat ušla s poreznom reformom što je pozitivan znak, no ona sama po sebi, bez donošenja ostalih strukturnih reformi, ne donosi bitne promjene, smatra Majetić.

"Da bi Hrvatska, kao što to premijer Andrej Plenković najavljuje, postala zemlja s boljom ulagačkom klimom i pozitivnim ozračjem za poslovanje, treba još puno toga napraviti i promijeniti", ističe Majetić te napominje kako ono što je privatni sektor radio u vrijeme krize država mora raditi sada. "Mora restrukturirati javni sektor", istaknuo je.

Privatni sektor je svoje teške zadaće uglavnom odradio i odrađuje ih i dalje. Zahvaljujući tome i zahvaljujući rastu drugih zemalja uspjeli smo nakon dugogodišnje silazne putanje ponovno krenuti prema gore, kazao je Majetić. Smatra da bi i sljedeća godina na našim glavnim izvoznim tržištima trebala biti dobra pa bi, uz dobre poteze Vlade i rast konkurentnosti, izvoznici mogli nastaviti solidno dobro poslovati.

Međutim, i u Europi i u svijetu, kako je rekao, pažljivo će se pratiti utjecaj nekih političkih događaja na tržišta i ekonomiju.

!I mi ćemo ih pratiti, posebice ono što će se događati u Italiji i Njemačkoj koje su naša važna izvozna tržišta", istaknuo je Majetić te dodao kako je Hrvatska visoko zadužena zemlja i očekivani rast kamata, koji bi se zbog spleta političkih okolnosti mogao početi događati ranije nego se očekivalo, može hrvatsku tek malo stabiliziranu poziciju ponovno uzdrmati.

"Zato s nestrpljenjem čekamo Vladine konkretne korake koji će voditi daljnjem rasterećenju gospodarstva i stvaranju okruženja koje potiče poduzetničku inicijativu i ulazak u investicije", zaključio je čelni čovjek HUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close