Darko Pervan gradi hotel Slano, uložit će 18 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 11. studeni 2021. u 13:54
Posrijedi je projekt u mjestu Slano, na ledini veličine 10.000 metara četvornih/Shutterstock

Do kraja godine bit će upućen poziv izvođačima radova, a odmah po odabiru ponuđača kreće se s realizacijom projekta.

S ishođenom građevinskom dozvolom u svoju punu realizaciju kreće prvi greenfield hotelsko-turistički projekt švedsko-hrvatskog poduzetnika Darka Pervana.

U javnosti je sam Pervan, inače veliki izumitelj, najviše percipiran po značajnim ulaganjima u drvnoprerađivačku industriju RH i po uspješnom poslovanju nekoliko izvozno orijentiranih drvnih tvrtki u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku koje su u velikom investicijskom zamahu. Kao ‘šlag na tortu’ dolazi ovih dana i formalno zaključen proces vlasničkog preuzimanja vinkovačke DI Spačva u sustav Pervanove Bjelin Grupe.

Međutim, paralelno s ovim aktivnostima već više od jednog i pol desetljeća odvijaju se Pervanove investicije u hotelsko-turistički te nekretninski biznis na atraktivnom području Dubrovnika i šire okolice, s time da je najnovije ulaganje upravo zbog greenfield karaktera specifično, kako za samog Pervana, tako i šire gledano za hrvatsku hotelsku industriju, u kojoj greenfield ulaganja u proteklom razdoblju nisu bila dominantan oblik investiranja.

Posrijedi je projekt na ledini veličine 10.000 m2 gdje će iz temelja niknuti nov hotel Slano čija planirana vrijednost iznosi oko 18 milijuna eura. Hotel Slano, kad krene s radom, imat će 4*, ali tek u početnoj fazi poslovanja, budući da se investicijskim projektom predviđa hotelska novogradnja prema standardima najviše kategorije, potvrdio je član Uprave Pervanovo Grupe Stjepan Vojinić, ujedno predsjednik uprave Bjelin Grupe.

4

zvjezdice imat će hotel u početku, kasnije se cilja i na petu

“Do kraja godine bit će upućen poziv izvođačima radova”, izjavio je Vojinić dodajući da će odmah nakon odabira ponuđača krenuti s realizacijom projekta jer je cilj da novi hotel počne raditi u sezoni 2024. Hotel Slano, prvi je iskorak ovog poduzetnika na teren hotelske industrije greenfield ulaganjem u već razgrananom nekretninskom biznisu u kojem se širio polugom preuzimanja, poput pojedinih poznatih ruševnih dvoraca kao I derutnih palača koje je potom čekala temeljita obnova.

Ujedno, drugi je to hotel po redu iz grupacije Pervanovo. Prvi je Hotel Kazbek, obnovljeni renesansni dvorac koji je bio vlasništvo obitelji Zamanja. Ukupne investicije u ovaj dio poslovanja zajedno s ulaganjima u hotel Slano penju se na oko 85 milijuna eura.

Uz 20-ak apartmana u Dubrovniku te niz vila (npr. Vila Riva Apartments, Vila Tereza u Čilipima, Villa Franica u Dubrovniku ), najnovije operacije u znaku su završetka renovacije nekadašnjeg dvorca obitelji Ohmučević koji će poslovati kao rezidencijalna vila.

Dvorac Ohmučević upravo ovih dana prošao je tehnički prijem te će prema Vojiniću od iduće sezone početi poslovati.

Serija akvizicija

Pernarove aktivnosti u drvnoprerađivačkoj djelatnosti pritom nimalo ne zaostaju; štoviše plijene višestruko: iznosima i ulaganjima na svim lokacijama gdje posluju, kao i najnovijim prodorom na tržište SAD-a gdje ovaj izvoznik ima velike planove.

Grupa Bjelin konsolidirano na oko 700 milijuna kuna prihoda u 2021., nakon serije preuzimanja, s najnovijom akvizicijom Spačve zaokružila je razdoblje rasta temeljem te poluge. To znači, kako Vojinić ističe, u narednom razdoblju plan je realizarati rast koji je organski – povećanjem proizvodnje i plasmana, uz faktore kojima su ovladali, kao što su ljudski resursi i sirovinska baza. Danas ukupno s 1.750 zaposlenika, od kojih Spačva ima 840, Grupacija Bjelin najveći je poslodavac u drvnoprerađivačkoj industriji.

Stjepan Vojinić, član Uprave Pervanovo Grupe/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Preuzimanjem Spačve, od ovog ponedjeljka s objavljenim izvješćem na Zagrebačkoj burzi, finalizira se proces njezinog prijenosa vlasništva tako da im Spačva donosi mirniji san, u čemu je ključno stjecanja veće kontrole nad sirovinskom bazom što je osnovna poluga u poslovanju.

Prva ulaganja koja čekaju preuzetu tvrtku bit će provedena u stovarišta te u proizvodnju furnira i pilanu. Vojinić najavljuje da će kompletan investicijski plan za Spačvu biti poznati kroz godinu dana, no prva ulaganja, kaže neće biti manja od 3 do 5 milijuna eura, kreću tijekom trećeg kvartala 2022. Za takav tajming postoji dobar razlog: kao velik zalogaj koji nisu propustili, Spačva je doslovno uletjela u desetogodišnji program razvoja i investiranja čija je provedba u punom zamahu kroz započete investicije u bildanje proizvodno-logističkih kapaciteta, ukupne vrijednosti oko 25 milijuna eura.

Provode nekoliko projekata u novim proizvodnim i logističkim halama ukupne površine oko 36.000 m2, čime povećavaju kapacitete za 60%.

‘Bildanje’ kapaciteta’

To je preduvjet za širenje proizvodnje, ali nakon instalacije već naručenih strojeva i opreme. Aktualna faza dio je investicijskog ciklusa započetog 2018., pa u ovoj trećoj godini, kako je i zacrtano, provode investicije u Bjelovaru, Ogulinu i Otoku slijedom čega se od 2023. očekuje značajno povećanje proizvodnje.

Prema Vojiniću, te godine kapaciteti će biti veći za 30-ak posto, što znači promet u 2023. na razini oko 1 mlrd kuna, dok će grupacija dosegnuti 2 milijarde po projekcijama 2026. Krajem godine predviđa se završetak radova na 6500 kvadrata nove proizvodne hale za spajanje furnira u Otoku, dok je u Ogulinu prije dva mjeseca započela gradnja nove proizvodne hale veličine 6000 m2.

Još čekaju građevinsku godinu za drugu proizvodnu halu iste veličine. U Ogulinu do kraja godine završavaju investicije kojima su obuhvaćene i dvije logističke hale, ukupne površine 15.000 m2, čime će dobiti veliki manipulacijski prostor koji je nužan u tako velikom obujmu proizvodnje, s automatiziranom logistikom koja je razvijena unutar grupacije.

“Krenuli smo s prvom ogulinskom proizvodnom halom, u kojoj testnu proizvodnju očekujemo dogodine u trećem kvartalu, te serijsku proizvodnju do kraja 2022. Za 6 godina time će biti zaokružena investicija od oko 200 milijuna eura u ogulinsku tvornicu kao najveću u svijetu za drvne podove”, kaže Vojinić dodajući da su u Bjelovaru nedavno uselili u novu proizvodnu halu s novom pilanom, primarnom i sekundarnom proizvodnjom, kao i da navedene investicije pretežito financiraju iz povrata koji ostvaruje ova industrija, te iz kapitala poduzetnika Pervana zbog čega je Bjelin grupa – niskozadužena.

Komentirajte prvi

New Report

Close