Danas se realiziraju milijunski projekti: Ova mala hrvatska općina sve je poželjnije mjesto za život

Autor: Poslovni.hr , 13. kolovoz 2019. u 10:50
Foto: Getty Images

Posljednjih godina bilježe sjajne rezultate u turizmu.

Za Općinu Klis, nekadašnju povijesnu prijestolnicu hrvatskih kraljeva, protekla godina jedna je od najuspješnijih od njezinog osnutka. Zahvaljujući uzletu turizma, nizu infrastrukturnih zahvata i dovršetku započetih, kao i početku novih projekata, u maloj općini Dalmatinske zagore, s tek nešto više od 5000 stanovnika u 14 naselja, danas se realiziraju milijunski projekti, a Općina je prepoznata i po pronatalitetnoj politici, zbog koje Klis bira sve više mladih obitelji s djecom. Od samo 58 gradova i općina u Hrvatskoj koji bilježe pozitivan prirodni prirast, među njima je, već drugu godinu za redom i Klis. 

Kako bi se taj pozitivan demografski trend nastavio, Općina ulaže niz sredstava u demografske mjere. Jedna od njih je i najavljena pomoć mladim obiteljima da po vrlo povoljnim uvjetima kupe zemljište za izgradnju obiteljske kuće. Klis će tako biti prva Općina  u Splitsko – dalmatinskoj županiji koja će uvesti ovakvu mjeru. S preko 3,5 milijuna kuna financira se predškolski i školski odgoj za više od 500 djece, a s 300 tisuća kuna osiguranih za učeničke i studentske stipendije, Općina pomaže 65 đaka i studenata. Posljednje dvije godine financiraju se i radne bilježnice za sve osnovnoškolce, dok udžbenike osigurava Splitsko-dalmatinska županija.

Klis će do početka iduće predškolske godine dobiti i svoje prve jaslice koje će raditi u sklopu „DV sv. Roko“. Vrijednost projekta je 400 tisuća kuna, a do nove školske godine obnovit će se i osnovna škola u naselju Prugovo. Zapušteno športsko igralište u Broćancu već je obnovljeno s 200 tisuća kuna, dok je Općina, u suradnji sa solinskim Crvenim križem, na istoj lokaciji, uredila i opremila dječje igralište. Kao dodatni iskorak u stimuliranju roditeljstva, Općina planira uvesti institut roditelja odgajatelja. Riječ je o naknadi koju će moći ostvariti nezaposleni roditelji s četvero i više malodobne djece koja ne polaze dječji vrtić. 

Posljednjih godina Klis bilježi sjajne rezultate u turizmu, čiji je razvoj ponajviše vezan za Klišku tvrđavu, kulturno – povijesni spomenik neprocjenjive vrijednosti koji je doživio planetarnu slavu zahvaljujući HBO-ovom serijalu „Igra prijestolja“. Prošlogodišnji rekord od 70 000 posjetitelja i ostvareni prihod od nešto više od 3 milijuna kuna, već je nadmašen ove godine. Uz već ostvarenih 5 milijuna kuna prihoda,  očekuje se i da će tvrđavu do kraja sezone posjetiti preko 100 tisuća turista. Trenutačno se na tvrđavi obavljaju završni radovi u postavljanju akcentne rasvjete, projekta vrijednog 2,8 milijuna kuna, a izgled fortifikacijskog kompleksa oplemenit će i rekonstrukcija dvaju devastiranih objekata u sklopu tvrđave te postavljanje ljetne pozornice, odnosno gledališta s 3D mappingom. Ukupna vrijednost spomenutih radova iznosi 5,5 milijuna kuna. Krajem svibnja u podnožju tvrđave otvoren je Interpretacijski centar, projekt vrijedan milijun kuna, koji kroz inovativnu 3D tehnologiju posjetiteljima nudi simuliranu  povijest Klisa, kao i prikaz cjelokupne kliške turističke ponude. U skoroj budućnosti u samom centru mjesta, otvorit će se i suvenirnica koja će, uz ostale, nuditi i autentične proizvode domaćih OPG-ova. 

 

Veći dio sredstava od turizma, kojem pridonosi i ponuda u vidu aktivnog odmora te gastronomije, Općina ulaže u infrastrukturne projekte. Nedavno završena izgradnja mrtvačnice na groblju sv. Kate u Klisu bila je civilizacijska potreba koju su stanovnici Općine Klis čekali dugo godina, a kao jedan od najznačajnijih projekata izdvaja se izgradnja kanalizacije i rekonstrukcije vodovoda na području Klisa. Uz njega, ključna je i izgradnja tunela Vučevica, jednog od najvažnijih projekata za budućnost Općine, koji se planira u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Splitsko-dalmatinskom županijom, a kojim će se stvoriti preduvjeti za revitalizaciju Zagore, ali i stavljanje u funkciju gospodarske zone na području Klisa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close