‘Danas počinje noćna mora za životinje’

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2023. u 08:58
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iako pirotehnika odjekuje od 15. prosinca, s današnjim je danom službeno dopuštena njezina uporaba. Pritom se ne misli na petarde i redenike, koji su potpuno zabranjeni kroz cijelu godinu. Kazne za njihovo korištenje iznose između 660 i 1990 eura.

Prijatelji životinja mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku.

“Time će dati pozitivan primjer djeci koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš”, navode Prijatelji životinja u priopćenju koje je naslovljeno ‘Službeno počela noćna mora za djecu, starije, bolesne, životinje i njihove skrbnike’.

“Pozitivno je ipak to da je pucnjave manje, a zabilježeno je i kažnjavanje upotrebe i posjedovanje pirotehnike. Pohvalno je i što je skoro 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa i tako dalo dobar primjer svojim građanima pokazujući da se itekako može slaviti bez eksplozija i uz obzir prema ljudima, okolišu i životinjama, koje u ovo zimsko vrijeme i bez vatrometa teško preživljavaju. Neki su odabrali ekološki i etički prihvatljivija rješenja poput lasera, videoprojekcija i drugih atraktivnih tehnologija, a ima i onih koji su novac, umjesto na vatromet, usmjerili za potrebite ljude i skloništa za životinje.”

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da sva pirotehnika uznemiruje divlje životinje poput ptica, koje mogu smrtno stradati zbog nekontroliranog straha i iznemoglosti, a kućnim ljubimcima može otkazati srce.

“Psi se od straha znaju otrgnuti s povodca i nastradati u prometu ili se izgubiFti, a onima bolesnima, kao i ljudima, stanje se može pogoršati”, naglašavaju u udruzi.

Smatraju da bi pomogao daljnji put prema zakonskom rješenju kakvo je bilo ranije, kada je sva pirotehnika bila zabranjena. Za sljedeći korak predlažu da prodaja počne 27. prosinca i da uporaba bude dopuštena samo za doček Nove godine, a ne i u dane kada se ništa ne slavi kao dosada. Do tada apeliraju na građane da prijavljuju kršenje Zakona, a na policiju da ga redovito i odgovorno provodi.

“Većini skrbnika životinja ovih dana slijedi borba da zaštite i utješe svoje četveronožne članove obitelji. Već sada pripremaju se na mučne i kratke šetnje, spuštene rolete, sedative za smirenje i strah da životinja ne doživi infarkt. I bolesni ljudi, stariji, mala djeca teško će podnijeti sljedeće dane, a zrak koji je u ovo vrijeme ionako zagađen punit će se zagađenjem zbog konstantnih eksplozija i štetnih čestica koje će padati na tlo i u vodu koju pijemo”, ističu Prijatelji životinja pa zaključuju:

“Stoga pozivamo sve da se suzdrže od upotrebe pirotehnike kako bismo zajedno mogli dočekati Novu godinu u mirnom ozračju, slaviti zajedno i omogućiti drugima da uživaju u proslavi. U današnje vrijeme, kada postoji obilje modernih atrakcija koje nikome ne nanose štetu, uporaba pirotehnike zaista nije nužna. Ponavljamo da su petarde i redenici u potpunosti zabranjeni, a da je i ostala pirotehnika štetna te se nadamo da će sve više gradova, općina i građana pratiti pozitivne primjere.”

Komentari (1)
Pogledajte sve

sve nabrojano vrijedi i za duhanske proizvode koje također treba zabraniti osim 31.12. nek pušači slave jedan dan, što imaju slavit ostatak godine?

New Report

Close