Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Dalmatinski pršut zemljopisno zaštićen

Autor: Božica Babić
16. veljača 2016. u 08:06
Podijeli članak —
Foto: PIXSELL

Nova EK oznaka.

Dalmatinski pršut novo je ime na listi hrvatskih proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla po kriterijima Europske komisije. Zahtjev je podnijela Udruga dalmatinski pršut u ožujku 2014. Pršut ne sadrži nikakve aditive, osim morske soli, a sve faze proizvodnje od soljenja svježeg buta, prešanja, dimljenja te sušenja i zrenja moraju se odvijati unutar zemljopisnog područja Dalmacije, gdje je sjeverna točka grad Novalja, a južna granica s Crnom Gorom.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Masa svježeg buta je najmanje 11 kg, kod stavljanja na tržište najmanje 6,5 kg uz starost, računajući od dana početka prerade, najmanje 12 mjeseci.U dokumentima poslanim EK dalmatinski pršutari iznose i podatak da je 30-ih godina prošlog stoljeća varaždinski gostioničar Rudolf Bergštajn oglasio u lokalnom tjedniku da se u njegovom restoranu može kušati: "…pravi dalmatinski pršut…".

Dalmatinski pršut novo je ime na listi hrvatskih proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla po kriterijima Europske komisije. Zahtjev je podnijela Udruga dalmatinski pršut u ožujku 2014. Pršut ne sadrži nikakve aditive, osim morske soli, a sve faze proizvodnje od soljenja svježeg buta, prešanja, dimljenja te sušenja i zrenja moraju se odvijati unutar zemljopisnog područja Dalmacije, gdje je sjeverna točka grad Novalja, a južna granica s Crnom Gorom.

Masa svježeg buta je najmanje 11 kg, kod stavljanja na tržište najmanje 6,5 kg uz starost, računajući od dana početka prerade, najmanje 12 mjeseci.U dokumentima poslanim EK dalmatinski pršutari iznose i podatak da je 30-ih godina prošlog stoljeća varaždinski gostioničar Rudolf Bergštajn oglasio u lokalnom tjedniku da se u njegovom restoranu može kušati: "…pravi dalmatinski pršut…".

Autor: Božica Babić
16. veljača 2016. u 08:06
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close