Dalmacijavino u stečaju izgubilo spor s državom

Autor: Suzana Varošanec , 23. siječanj 2018. u 14:19
Sindikalne akcije bez rezultata/Ivo Čagalj/PIXSELL

Radnici kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda s iznosom od 64 mil. kn neće dobiti ni kune jer je u stečaju stvoren dug od 105 mil. kn.

Radnici kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda Dalmacijavina u stečaju, kao ni ostali vjerovnici te skupine, čini se da ne mogu računati na naplatu tražbina iz kupovnine koju je uplatila tvrtka Oštrc Marinka Zadre.

Na 11. javnoj dražbi, podsjetimo, imovina ovog stečajnog dužnika prodana je Zadrinoj tvrtki za nešto više od 70,5 milijuna kuna, no taj novac po svemu sudeći neće biti raspoloživ za namirenje stečajnih vjerovnika, nego tek djelomično za onog razlučnog te će biti nedostatan i za plaćanje svih stvorenih obveza u stečaju kao i troškova postupka. Skupština vjerovnika sazvana je za konac veljače te je aktualan prijedlog razdiobe koji je sačinila stečajna upraviteljica Natalija Mladineo, koja iznosi razloge zašto nema temelja da se namire radnici.

Naime, kaže da se oni namiruju nakon troškova stečaja i ostalih obveza stečajne mase, a u ovom stečaju taj je trošak golem jer je stvoren dug koji iznosi oko 105 mil. kuna, a aktualne su blokade u iznosu od 74 milijuna kuna, od čega se čak 73% odnosi na blokade u korist državnog proračuna, a za obveze prema Poreznoj i Carinskoj upravi.  To, pak, znači da nakon djelomičnog namirenja razlučnog vjerovnika, odnosno RH, iz preostalog novca neće biti moguće podmiriti ni sve troškove stečaja i ostale obveze stečajne mase.

Radnička potraživanja iznose oko 64 milijuna kuna, još 10 mil. kn potražuje Agencija za osiguranje naplate radničkih potraživanja u stečaju nakon što je isplatila radnike za iznos od tri plaće te oko 2 mil. kn država za poreze i doprinose. Uz to, stečajni dužnik kao tužitelj po pravomoćnoj presudi izgubio je spor protiv države, u koji su polagane nade na naplatu u visini 75 mil. kn po osnovi ulaganja u vrijednost objekata i postrojenja, dakle, imovine tvrtke na pomorskom dobru, s uračunatim komunalijama i pripadajućim kompletnim komunalnim uređenjem.

Presudom VTS-a u cijelosti je potvrđena odluka Trgovačkog suda u Splitu. Što se radnika tiče, sindikalne akcije, pa tako i njihov zadnji sastanak s Vladinim predstavnicima, osim obećanja i nastojanja kako će se naći konkretni modeli za rješenje, nisu urodile s nikakvim konkretnim pomacima.

Komentirajte prvi

New Report

Close