Dalmacijavino danas ide Zadri u ruke

Autor: Suzana Varošanec , 23. veljača 2015. u 10:39
Kupac dobiva i vrijedne brendove/Ivana Ivanović/PIXSELL

Marinko Zadro već je surađivao s tvrtkom kojoj, otkako je u stečaju, prodaje sav šećer i etilni alkohol.

U povijest Dalmacijavina zlatnim slovima upisat će se današnji dan: rješava se tereta državnog vlasništva i prelazi u privatne ruke poslovne grupacije Marinka Zadre, najvećeg dioničara šećerane Viro.

Viro odavno surađuje sa splitskom tvrtkom, a u stečaju joj prodaje praktički 100 posto potrebne sirovine – šećera i etilnog alkohola. Očekuje se da će taj poslovni lanac jačati kroz očekivanu novu sinergiju koja proizlazi iz vlasničkoga povezivanja nakon što Zadro preko jedne od svojih tvrtki uplatom 70 milijuna kuna u konačnici i preuzme Dalmacijavino. To se očekuje u roku od 60 dana, tj. potkraj svibnja, potvrdio nam je stečajni upravitelj Perica Mitrović.

"Uspjeli smo vratili proizvodnju koje nije bilo dvije godine prije otvaranja stečaja, a sad smo našli ozbiljnoga kupca koji će nastaviti proizvodni ciklus", kaže Mitrović. Od prvoga natječaja za prodaju Dalmacijavina u stečaju prošlo je oko godinu i pol. Tadašnji stečajni sudac Ivan Basić, naime, sredinom 2013. donio je prvo rješenje o prodaji cjelokupne imovine. Procijenjena je bila na 285 milijuna kuna, a cijena se spuštala jer unatoč interesu nije bilo kupaca. Ovo je navodno bila zadnja granica, pa novog vlasnika kao spasitelja od gašenja proizvodnje i prelaska imovine u ruke države pozdravljaju radnici i sindikati.  U stečaju ih radi oko 250, a od oko 75 milijuna radničkih tražbina na početku stečaja namireno je samo 10-ak posto, pa očekuju još oko 20 posto, kaže šef PPDIV-a Šimo Orešković.

"Na 11. javnoj dražbi na Trgovačkom sudu u Splitu danas se očekuje da će kupac koji je uplatio jamčevinu, što je stečajna sutkinja Ana Golub Gruć potvrdila, ponuditi 70 milijuna kuna. Nitko mu ne može parirati osim razlučnog vjerovika – države, koja ima milijardu kuna tražbina, no ne vjerujemo da će se ona sad umiješati", kaže Orešković. Stečaj je, dodaje, upao u teškoće, pa je zbog neplaćenih trošarina račun tvrtke blokirala Carinska uprava. Kupac će dobiti skladišta, vinarije, vinograde te brendove, uključujući i Pipi, koje je stečajni upravitelj uspio vratiti na tržište. Međutim za konkurentsku poziciju bit će potrebna velika ulaganja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close