Dalekovod ima četiri milijarde kuna ugovorenih poslova

Autor: Suzana Varošanec , 20. listopad 2008. u 00:00

Hrvatska kompanija dogovara nove projekte i u Južnoafričkoj Republici

Kompanija Dalekovod odabrana je kao najbolji ponuđač za javne radove na rekonstrukciji pristanišne zgrade B u Zračnoj luci Dubrovnik. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 83 milijuna kuna, a rok za završetak je godinu dana od potpisivanja ugovora.

Dvogodišnji prihod
Ovaj projekt tako je postao jedan od velikih vrijednih poslova kojima je za ovu kompaniju praktički ugovoren dvogodišnji prihod, a riječ je o ugovorima koji ukupno iznose više od 4 milijardi kuna. Predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić potvrđuje Poslovnom dnevniku da se Dalekovod zato ne boji krize. Otkriva da će najviše poslova raditi za energetski sektor, cestrogradnju i željeznice. Miličić tvrdi da je financiranje infrastrukture posljednje čega bi se država i banke odrekle jer je “to pretpostavka za razvoj i rast te nešto bez čega se ne može”. “Svjesni smo toga da je na tržištu mnogo teže i skuplje doći do kredita što, uostalom, utječe i na našu profitabilnost. Partneri Dalekovoda su velike domaće financijske institucije, ali imamo dostupnost i inozemnog kapitala. Dobivanje kredita i financijske potpore nije ugroženo time da će cijena biti veća od planirane”, navodi Miličić.

Strana tržišta
Najavljuje očekivanja Dalekovoda u idućem razdoblju po pitanju novih poslova na inozemnom tržištu, gdje su lani ostvarili 30 posto prihoda. Ti poslovi se prije svega odnose na montažu optičkog kabela na Kosovu, u Albaniji i Švedskoj. Kaže da se tvrtka pretkvalificirala i za poslove u elektroprivredama Švedske i Južnoafričke Republike i u studenom ih očekuje posjet delegacija iz tih zemalja. Svrha posjeta, kako kaže, bila bi odlazak na objekte u izgradnji i posjet tvornicama. Važan je i posao koji dogovaraju sa Željeznicama Federacije BiH, a gdje očekuju potporu međudržavnog vijeća i financiranje željeznica od strane HBOR-a. Miličić smatra da Dalekovod neće mijenjati svoje planove za ovu godinu, ali za sljedeću će biti nešto oprezniji u prognoziranju i planiranju. Od važnijih investicija Miličić izdvaja izgradnju nove tvornice Cindal za vruće pocinčavanje u Doboju, vrijednu 10 milijuna eura, a razmatra se pokretanje još jedne cinčaonice u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close