DAB nije inicirao uhićenja bivših čelnika Jadranske banke

Autor: Ivija Jelavić, Valentina Wiesner Mijić/VL , 07. ožujak 2017. u 22:01
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uz Ivu Šinka, Mariju Trlaju i Mirka Goretu, a uhićen je i Nikola Žnidarić koji u banci ima kredit od 40 mil. kuna.

Uz optužbu za gospodarski kriminal u Jadranskoj banci uhićeni su jučer njezini bivši menadžeri: u Šibeniku bivši predsjednik uprave Ivo Šinko, njegova tadašnja zamjenica Marija Trlaja i član uprave Mirko Goreta, a u Čakovcu Nikola Žnidarić, vlasnik tvrtke Žnidarić konzalting, koji banci navodno nije vraćao 40 milijuna kuna kredita. Konkretne optužbe još se ne iznose, no slučaj se dovodi u vezu s problemima TLM-a.  

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske još je prije mjeseca dana u razgovoru za portal ŠibenikIN najavio kaznene prijave protiv više osoba koje će biti osumnjičene za milijunske malverzacije u ključnim šibenskim poduzećima. Premda ih nije izrijekom naveo, grad je brujao da su posrijedi upravo Jadranska banka, TLM i NCP – Remontno brodogradilište Šibenik te da policija i DORH istražuju kriminal  koji je skoro doveo do gašenja TLM-a, ali i Jadranske banke kod koje se godinama zaduživao i NCP. Nad bankom je provedena sanacija i upravo se prodaje, a nekoliko godina prije otvaranja postupka, supervizija je pokušavala natjerati vlasnike na dokapitalizaciju.  

Šinko nije bio posljednji predsjednik uprave Jadranske; nakon njega, prije otvaranja postupka sanacije, banku je pokušavao spasiti Ivica Džapo, no ostatak uprave ostao je još neko vrijeme u istom sastavu. Poslije Džape, posljednji je predsjednik Uprave bio Boris Teški. Najveći je apsurd da je Šinko 2007. bio proglašen najboljim bankarom u Hrvatskoj i to po izboru britanskog magazina Finance Central Europe.  Goreta je nakon odlaska iz Jadranske banke postao član SDP-ove "šibenske Vlade u sjeni", gdje je imenovan predsjednikom Odbora za financije.

Trojcu je policija prije privođenja pretražila kuće, a odvedeni su u tužiteljstvo na ispitivanje. Poslije ispitivanja, sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku odlučit će hoće li im se odrediti istražni zatvor. DAB, u čijoj je ingerenciji traženje novog vlasnika, objavio je 14. veljače javni poziv za iskazivanje interesa za njezinu kupnju. Direktorica DAB-a Marija Hrebac napominje da inicijativa za postupak koji je rezultirao uhićenjem nije pokrenuta s njihove strane.

DAB je znao za istražne radnje, no oni se tim dijelom posla ne bave. "Proveli smo sanaciju prema modelu koji je odobrila Europska komisija i naš je posao bio samo krpanje rupa. Kako su one nastale i zašto, time se bavi supervizija, to je posao HNB-a", kaže čelnica DAB-a koja otkriva da su uhićenja iznenadila i sanacijsku upravu. U HNB-u smo se raspitivali jesu li oni, pri donošenju odluke o sanaciji, imali spoznaja o kriminalu, no do zaključenja broja odgovor još nije stigao. 

Komentirajte prvi

New Report

Close