“Cyber sigurnost je važna karika koja nas izdvaja i razlikuje od drugih”

Autor: Promo , 16. lipanj 2019. u 21:59
Danijel Jerković

Mrežna AVIOTEC kamera je jedina VdS certificirana kamera na svijetu za videodetekciju požara, i to otvorenog plamena, ne samo dima.

S Danijelom Jerkovićem, voditeljem Odjela Bosch sigurnosnih i zaštitnih sustava za Adria regiju, razgovarali smo o važnosti inovacija u dijelu tehnološkog razvoja i konkurentnosti, Boschevim uspješnicama u sigurnosnoj domeni i njihovoj implementaciji.

S obzirom na to da velik broj čitatelja ne zna da Bosch u svome asortimanu ima i sigurnosnu i zaštitnu opremu, možete li malo približiti navedeni portfelj?
Naš BT odjel zbog potrebe tržišta nudi široku lepezu proizvoda kao što su Videosustavi, Protuprovalni sustavi, Konferencijski sustavi, Javno obraćanje (PA) i glasovni alarm, Vatrodojavni sustavi, Sustavi kontrole pristupa i BIS- Integracijski sustav. U našem portfelju videosustava nudimo i opsežan  raspon inovativnih IP proizvoda s otvorenom arhitekturom sučelja za što lakši pristup jedinstvenim značajkama proizvoda.

Koliko su inovacije važne u dijelu tehnološkog razvoja i konkurentnosti te koliko je inovativni pristup tržišno rizičan za proizvođača u kontekstu nerazmjera investicije i povrata?
Ukoliko bi se osvrnuli u prošlost, iz današnje perspektive gledanja, sigurnosne tehnologije su bile spoj nezgrapnih rješenja i pomalo stvar luksuza za određene strukture građana i tvrtki. Danas Bosch više nije dobavljač produkata, već je izrastao u dobavljača rješenja. Bosch danas suvereno vlada novim tehnologijama. Sigurnosni sustavi su sve više dio pametnih rješenja i njima čine dodane vrijednosti. Možemo reći da Bosch, s ulaganjem u razvoj većim od 4 milijarde eura godišnje u razvoj, danas kreira tehnološke trendove i s te strane je nezaobilazni pouzdani partner u gotovo svim kompleksnijim poslovnim zahtjevima. Da bi se zadržala konkurentnost i opstojnost, potrebno je imati u balansu težnju ka prihodu i osiguranje dodanih vrijednosti tržištu.

100 zračnih

luka u svijetu ima integrirana Boschova sigurnosna rješenja

Koje su to inovativne uspješnice u sigurnosnoj domeni kojima se Bosch najviše ponosi?
Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća sigurnosni su sustavi prešli na mrežne uređaje, s čime se povećala njihova ranjivost u odnosu na starije analogne sustave. Možemo reći kako fizička mrežna veza predstavlja arteriju IP sustava. Pri tome je bitno razlikovati da je zaštita mreže i pristupa mreži jedno, a zaštita pristupa kameri je nešto sasvim drugo. Kamera, kao najizloženiji dio IP videonadzora, najviše je izložena prijetnjama. Iz tog razloga, Bosch IP kamere već godinama koriste TPM sigurnosne čipove (Trusted Platform Module) koji se nalaze unutar kamere. Ti čipovi pružaju funkcionalnost sličnu onima u šifriranim pametnim karticama koje možemo naći u svakodnevnom životu, kao što su kreditne ili debitne kartice. Drugim riječima, TPM čip služi kao sef za pohranu ključnih podataka i zaštitu certifikata, ključeva, licencija i sl. od bilo kakva neovlaštenog pristupa. Dakle, krajnji korisnik je s Bosch kamerama siguran od hakerskih ili bilo kakvih drugih neovlaštenih napada. Iz te prizme, cyber sigurnost je nešto što sigurno Bosch izdvaja i razlikuje od drugih. Nakon objavljenog partnerstva sa Sony Corporationom, sve Bosch IP kamere serije 4000 i 5000 imaju u sebi ugrađenu analitiku kao dio standardne ponude. Uz to, bitno je naglasiti i da imamo jedinstveni proizvod na svijetu, a to je mrežna AVIOTEC kamera, koja je jedina VdS certificirana kamera na svijetu za videodetekciju požara, i to ne samo dima, već i otvorenog plamena. Dakle, bitno je ponovno naglasiti kako je Bosch kamera sigurna i pametna i da je s našim kamerama korisnik doista siguran.

Sezona godišnjih odmora kreće od ovoga mjeseca. Što Bosch kao dobavljač može ponuditi u turističkom sektoru kada su u pitanju smještajne jedinice?
Ako su apartmani čistog tipa (zatvoreni), jako su tražena protuprovalna rješenja. Međutim, ako su apartmani linkirani i imaju u ponudi i male marine s brodicama, vlasnicima je važan videonadzor za aplikativnu primjenu. Ono što je u fokusu krajnjem korisniku su pouzdanost, lako održavanje, sigurnost i user-friendly korištenje te upravo zbog toga biraju proizvode iz našeg portfolija. Uz Bosch integraciju protuprovalnog i videonadzora nema potrebe za poslužiteljem. Upravljačka ploča tretira kameru kao integrirani uređaj i daje naredbe izravno preko lokalne mreže. Time se eliminira potreba za poslužiteljem trećih osoba i smanjuju se troškovi. Paneli B i G serije integrirani su s Bosch IP kamerama, omogućavajući kamerama videodetekciju, kako bi aktivirali točke na panelu i omogućili da bilo kakve radnje na panelu aktiviraju rad kamere, uključujući i slanje snimke videozapisa putem e-maila. To omogućuje jednostavnu potvrdu videoalarma.

S obzirom na današnju situaciju na tržištu, u kojoj se doslovno na dnevnoj bazi pojavljuju nove tvrtke koje nastoje zagrabiti svoj dio tržišta, kako se u tim okolnostima Bosch bori i je li primarni fokus u cijeni rješenja ili dodanoj vrijednosti koja se može ponuditi?
Bosch nikada nije bio fokusiran na low cost tržišni segment. Jednostavno, Bosch je fokusiran na cjelovita rješenja. Od 1. ožujka 2018. godine Security Systems su promijenili svoj naziv i danas se nazivaju Building Technologies. To znači da osiguravamo kompletna rješenja iz domene sigurnosti i zaštite, pri čemu smo još u mogućnosti uvezati na isto konferencijske sustave, ozvučenje i multimedije te time zaokružiti i najkompleksnije poslovne cjeline.  Danas su Bosch sigurnosna rješenja implementirana u više od 100 različitih luka diljem svijeta, u više od 170 svjetskih željezničkih postaja i metroa te u više od 60 stadiona i trgovačkih lanaca. Imamo programske alate koji olakšavaju dnevni rad s projektantima. Također, imamo i strukturiranu mrežu Bosch ovlaštenih system integratora. Drugim riječima, imamo razrađene poslovne modele kojima optimiziramo suradnju svih sudionika gradnje s primarnim ciljem da krajnji korisnik dobije optimalno sigurna i pametna rješenja u svom poslovnom okružju.

New Report

Close